Britta Sippel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Britta Sippel, eller Brita Zippel, död 29 april 1676, kallad Näslöskan eller Näslösan, var en svensk kvinna som avrättades för häxeri. Hon är ett av de mest kända offren vid de berömda Häxprocesserna i Katarina i Stockholm 1675–76 under det stora oväsendet 1668–76.

Sippel var dotter till Georg Sippel, den tyske bollsportmästaren vid svenska hovet, som grundat Lilla Bollhuset. Hon gifte sig med murmästare Galle. Maken led av syfilis som hade till följd att han förlorat näsan, varför Britta fick öknamnet Näslösan. Britta beskrivs som temperamentsfull och ska ofta har råkat i gräl med folk.

Hon anklagades för häxeri tre gånger: 1668, 1674 och 1676. År 1668 anklagades hon av skepparen Cornelius för att ha förtrollat hans skepp och för att ha fått Satan att ha knuffat honom av hästen tre gånger, men hon frikändes då Cornelius inte kunde komme med mer bevis än att han kände på sig att det var så, och tilldömdes skadestånd av Cornelius för förtal. År 1674 utpekades hon som häxa av en flicka från landet, men rätten bedömde flickan som mentalt sjuk och frikände återigen Sippel. År 1675 blev hon den första som anklagades vid den berömda häxprocessen i Katarina, då barn utpekade kvinnor för att ha kidnappat dem till Blåkulla. Hon ställdes inför rätta med sin syster, Anna Sippel. Hon anklagades för att ha fått en båt vid hamnen att brinna, för att stjäla kläder från hängda förbrytare i galgen; barn sade sig ha sett hur hon spela tärning med sin syster i Blåkulla om vem som skulle tända eld på kungliga slottet. Då hon uteblev från ett förhör sade barnen att hon var trött efter att ha blivit piskad av Satan i Blåkulla, och efter en kroppsundersökning fann man ett märke på hennes kropp. Även hennes egna barn fick vittna mot henne. Hon dömdes skyldig till häxeri med systern och Anna Månsdotter 24 april 1676 att bli halshuggna och brända. Avrättningen utfördes på Hötorget 29 april.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Stig Linnell: Ur Stockholms spökhus. Häxorna i Katarina (1998)
  • Lars Widding: När Häxbålen brann
  • Åberg, Alf, Häxorna: de stora trolldomsprocesserna i Sverige 1668-1676, Esselte studium/Akademiförl., Göteborg, 1989
  • Herman Lindqvist: Historien om Sverige: Storhet och Fall
  • Jan Guillou, Häxornas försvarare, Piratförlaget 2002 (ISBN 916420037X)
  • Historia kring Stockholm
  • Per Anders Fogelström: En bok om Söder (1953)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]