Broccio

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Broccio
Brocciu2.jpg
UrsprungslandFrankrike
RegionKorsika
MjölkFår, get
PastöriseradNej
LagringTidigast inom 48 timmar
UrsprungsskyddFrankrike AOC, 1988

Broccio, på korsikanska Brocciu, är en korsikansk färskost av opastöriserad får- eller getost som påminner om ricottaost. Den äts normalt inom 48 timmar efter tillverkning men den går att mogna om den får rinna av och saltas. Det blev den första ost som är gjord på vassle som fick en appellation, vilket skedde år 1988.

Osten har form efter det durkslag från vilken den fick rinna av och har normalt en vikt på 0,5–1 kilogram. Den säljs lokalt i returkorgar på marknader. Broccio äts med sylt eller salt och peppar till frukost eller som den är tillsammans med marc. Den används också som ingrediens vid bakning, i omeletter eller cannelloni. Den är huvudingrediens i citronsockerkakan Fiadone.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Vasslen värms till 35°C varefter salt och mjölk tillsätts. Blandning värms till 90°C under omrörning och de fasta, vita klumpar som då bildas läggs i durkslag och får rinna av. Produktion av osten på lantgård kallas fermier, i mindre skala kallas tllverkningen hantverksmässig, artisanal, och i större skala för coopérative.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Masui, Kazuko; Yamada Tomoko, Maruyama Yohei, Steen Olof S. (2006). Franska ostar: [smaker, aromer, textur, regionala specialiteter, producenter]. Allt du behöver veta. Malmö: Damm. Libris länk. ISBN 91-7130-423-1