Hoppa till innehållet

Broccio

Från Wikipedia
Broccio
UrsprungslandFrankrike
RegionKorsika
MjölkFår, get
PastöriseradNej
LagringTidigast inom 48 timmar
UrsprungsskyddFrankrike AOC, 1988

Broccio, på korsikanska Brocciu, är en korsikansk färskost av opastöriserad får- eller getmjölk som påminner om ricottaost. Den äts normalt inom 48 timmar efter tillverkning men den går att lagra om den får rinna av och saltas. Det blev den första ost som är gjord på vassle som fick en appellation, vilket skedde år 1988.

Osten har form efter det durkslag från vilken den fick rinna av och har normalt en vikt på 0,5–1 kilogram. Den säljs lokalt i returkorgar på marknader. Broccio äts med sylt eller salt och peppar till frukost eller som den är tillsammans med marc. Den används också som ingrediens vid bakning, i omeletter eller cannelloni. Den är huvudingrediens i citronsockerkakan Fiadone.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Vasslen värms till 35°C varefter salt och mjölk tillsätts. Blandningen värms till 90°C under omrörning och de fasta, vita klumpar som då bildas läggs i durkslag och får rinna av. Produktion av osten på lantgård kallas fermier, i mindre skala kallas tillverkningen hantverksmässig, artisanal, och i större skala för coopérative.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Masui, Kazuko; Yamada Tomoko, Maruyama Yohei, Steen Olof S. (2006). Franska ostar: [smaker, aromer, textur, regionala specialiteter, producenter]. Allt du behöver veta. Malmö: Damm. Libris 10146678. ISBN 91-7130-423-1