Broiler

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En grillad broiler.

En broiler (gödkyckling) är en tamhöna uppfödd industriellt för köttets skull, lämpligt att grilla. Benämningen kommer från broil på amerikansk engelska som betyder grilla.

Under 1950-talet satsade svensk fjäderfäindustri starkt på att få fram bra gödkycklingar, bland annat baserade på raser som New Hampshire. Härvid prioriterades egenskaper som snabb tillväxt, kraftig muskelmassa och ett kött av hög kvalitet.

Broilerkycklingar får ofta ledproblem då deras ben ej orkar bära upp de tunga kropparna. De har även svårt att fortplanta sig. Vid en svensk undersökning gjord av SLU Skara visade det sig att endast 1/3 av broilerkycklingarna som skulle slaktas var friska.

På 1980-talet fick broilern ett rykte om att smaka fisk, eftersom kycklingarna utfodrades med fiskmjöl. Då den därmed blev svårare att sälja, övergav producenterna namnet broiler, och produkten kallades därefter helt enkelt kyckling i Sverige. Därefter används inte heller fiskmjöl längre som foder. Finlandssvenskar använder i princip alla sammanhang broiler som korrekt benämning på gödkyckling.

Termen politisk broiler eller politikerbroiler används ibland för att på ett nedsättande sätt syfta på en politiker med ingen eller liten arbetslivserfarenhet.

Se även[redigera | redigera wikitext]