Brottsplats Manhattan

Från Wikipedia
Brottsplats Manhattan
(Madigan)
GenreKriminalfilm
Drama
RegissörDon Siegel
ProducentFrank P. Rosenberg
ManusHoward Rodman
Abraham Polonsky
Baserad påThe Commissioner av Richard Dougherty
SkådespelareRichard Widmark
Henry Fonda
Inger Stevens
Harry Guardino
OriginalmusikDon Costa
FotografRussell Metty
KlippningMilton Shifman
Premiär29 mars 1968
(USA)
18 mars 1968
(Sverige)
Speltid101 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Brottsplats Manhattan (eng. Madigan) är en amerikansk långfilm från 1968 i regi av Don Siegel, med Richard Widmark, Henry Fonda, Inger Stevens och Harry Guardino i rollerna. Widmark spelade åter rollen som polisen Madigan i TV-serien Madigan (1972-1973).[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

I New Yorks sjaskiga kvarter tar sig poliserna Dan Madigan (Richard Widmark) och Rocco Bonaro (Harry Guardino) in i en lägenhet och arresterar Barney Benesch (Steve Ihnat), en småbrottsling som ska tas in till förhör. Barneys nakna flickvän distraherar poliserna och Benesch lyckas fly med deras pistoler.

När det visar sig att Benesch var efterlyst för mord blir Madigan och Bonaro disciplinerade av polischefen Anthony X. Russell (Henry Fonda). Förutom denna historia har Russel andra problem; hans gifta älskarinna Tricia Bentley (Susan Clark)) har gjort slut och den svarta pastorn Dr. Taylor hävdar att han tonårsson blev utsatt för polisbrutalitet av en rasistisk polis. Det har också uppdagats att Russels långvariga vän och medarbetare, chefsinspektör Kane (James Whitmore) har tagit emot mutor för att skydda en bordell.

Russell ger Madigan och Bonaro en tidsgräns på 72 timmar att arrestera Benesch. Trots deadlinen hinner Madigan umgås med sin fru Julia (Inger Stevens). Julia är både socialt och sexuellt frustrerad på grund av hennes makes farliga och tidskrävande arbete, men det hon inte vet är att maken har en älskarinna.

Polischefen Russel konfronterar Kane om mutanklagelserna. Inspektören hävdar att han försökte hjälpa sin son ur en knipa och erbjuder sig att avgå.

Benesch skjuter två poliser med Madigans vapen, men Madigan och Bonaro får upp spåret och polisen omringar mördarens lägenhet och beordrar honom att ge upp. När han vägrar rusar de båda in och slår in dörren. I skottlossningen blir Madigan dödligt sårad innan Bonaro hinner döda Benesch.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Richard Widmark  –  Det. Daniel Madigan
  Henry Fonda  –  Commissioner Anthony X. Russell
  Inger Stevens  –  Julia Madigan
  Harry Guardino  –  Det. Rocco Bonaro
  James Whitmore  –  Chief Insp. Charles Kane
  Susan Clark  –  Tricia Bentley
  Michael Dunn  –  Midget Castiglione
  Steve Ihnat  –  Barney Benesch
  Don Stroud  –  Hughie
  Sheree North  –  Jonesy

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]