Bruichladdich

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bruichladdich Distillery

Bruichladdich Distillery (bro-ick-laddi) är ett destilleri för whisky på den skotska ön Islay, grundat av Barnet Harvey 1881. Orsaken var den ökade efterfrågan på whisky från blendedindustrin. Bruichladdich ligger strax norr om Port Charlotte på halvön Rhinns. Bruichladdich betyder "steniga stranden". Tvärsöver den djupa viken Loch Indaal ligger destilleriet och samhället Bowmore som är öns huvudort. Fem år efter starten bildades företaget Bruichladdich Company Limited.

1939 köptes företaget av amerikanska intressen som hade en vision om att göra en typisk skotsk whisky, "The Real McCoy", för den amerikanska marknaden. Satsningen misslyckades, delvis på grund av andra världskriget. 1952 såldes destilleriet till whiskyhandlare från Glasgow och har sedan stannat i skotsk ägo. 1995 till 2000 låg tillverkningen i stort sett nere.

2001 startades produktionen åter efter en omfattande renovering av nya ägare. Man satsar mycket på marknadsföringen av "nya" Bruichladdich som man kort och gott kallar 'Laddie'. Bruichladdich Distillery har även börjat tillverka två rökigare whiskysorter som kommer ut på marknaden om cirka 5-10 år, Port Charlotte och Octomore namngivna efter två gamla destillerier.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]