Bryssel (kommun)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bryssels kommunvapen
Kommunen Bryssels läge inom Brysselregionen

Kommunen Bryssel (franska Bruxelles-Ville eller Ville de Bruxelles, nederländska Stad Brussel) är en av 19 kommuner i Brysselregionen, och regionens största kommun till invånarantal och yta. Invånarantalet 1 januari 2010 var 157 673 (av regionens då 1 132 311), och ytan 32,61 km². 2017 var invånarantalet 176 500[1] (av regionens då cirka 1,2 miljoner[1]).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Kommunen omfattar dels de mest centrala delarna av tätorten Bryssel, den gamla innerstaden som traditionellt definierades av Bryssels andra stadsmur, och som idag motsvaras av den inre ringvägen. Därutöver ingår även EU-kvarteren öster om innerstaden (runt Schumanplatsen där bl.a. Berlaymontbyggnaden finns), relativt stora områden i regionens norra delar (bl.a. Laeken med sina kungliga palats och trädgårdar), och en remsa söderut som delar grannkommunen Ixelles i två delar och sträcker sig till parken Bois de la Cambre. Kommunen Bryssel är helt sammanväxt med grannkommunerna, med kontinuerlig bebyggelse över kommungränserna. Kommunen Bryssel gränsar till 12 av de övriga 18 kommunerna i regionen.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Bryssel styrs i likhet med andra belgiska kommuner av en borgmästare, som sedan 20 juli 2017 är Philippe Close från Socialistiska partiet (PS).

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Bryssel”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/bryssel. Läst 2 juli 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]