Budd Dwyer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Budd Dwyer
FöddRobert Budd Dwyer
21 november 1939
Saint Charles, Missouri, USA
Död22 januari 1987 (47 år)
Harrisburg, Pennsylvania, USA
NationalitetAmerikansk
Yrke/uppdragPolitiker

Robert (R.) Budd Dwyer, född 21 november 1939 i Saint Charles, Missouri, USA, död 22 januari 1987 i Harrisburg, Pennsylvania, var en amerikansk politiker från Pennsylvania som begick självmord genom att skjuta sig i munnen under en direktsänd presskonferens.

Självmordet[redigera | redigera wikitext]

Dwyer hade varit inblandad i en finansiell skandal och riskerade upp till 55 års fängelse och upp till 300 000 dollar i böter. Den 22 januari 1987 kallade han till en presskonferens, och många trodde att han skulle tillkännage sin avgång. Han höll ett tal där han förklarade att han var oskyldig, uttryckte sitt tack till dem som stöttat honom samt att han inte skulle klara av att sitta i fängelse. Därefter delade han ut tre kuvert till sina medarbetare. Det visade sig senare att det ena innehöll ett självmordsbrev till hans fru, det andra ett organdonationskort och det tredje var ett brev till guvernören. Därefter tog han fram ytterligare ett stort kuvert från vilket han tog upp en .357 Magnum revolver och varnade att "Var snälla och lämna rummet om ni tycker att detta är stötande". Folk försökte få honom att lägga ner revolvern, varpå han varnade att "Akta er, den här kan skada någon". Sedan stoppade han revolvermynningen i munnen och sköt. Han ramlade ihop på golvet, blödande ur näsan och från huvudet, inför filmkamerorna.

Budd Dwyer är begravd på Blooming Valley Cemetery i Blooming Valley i Pennsylvania.

Efterverkningar[redigera | redigera wikitext]

Flera TV-stationer hade direktsänt presskonferensen och därmed även självmordet. Det var en snöig dag, vilket gjorde att många skolor var stängda och många barn var hemma och tittade på TV.

Fallet har fått journalistiska följder, och det har diskuterats mycket hur journalister skall agera när sådana här situationer uppstår.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Budd Dwyers självmord var inte det första som visats i direktsänd TV. År 1974 begick journalisten Christine Chubbuck självmord i direktsändning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]