Bugatti Automobiles

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om dotterbolaget till Rimac Automobili aktivt sedan 1999. För biltillverkaren aktiv mellan 1909 och 1963, se Bugatti.
Bugatti Automobiles S.A.S.
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorFrankrike Molsheim, Frankrike
NyckelpersonerStephan Winkelmann
President[1]
BranschBiltillverkare
ProdukterSuperbilar, lyxbilar
Antal anställda297 (2016)
Historik
GrundatJuli 1998[2]
FöreträdareBugatti Automobili S.p.A.[2]
Struktur
ÄgareRimac Automobili 55% Porsche 45%[3]
ModerbolagRimac Automobili
Övrigt
Webbplatswww.bugatti.com

Bugatti Automobiles S.A.S. är en fransk biltillverkare som tillverkar exklusiva super- och lyxbilar som sedan juli 2021 ägs av Rimac Automobili och Porsche.[4] Verksamheten är i huvudsak förlagd i Molsheim, Alsace, med tillverkningsorter runt om i världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Volkswagen AG köpte rättigheterna till att tillverka bilar under namnet Bugatti i juni 1998 på initiativ av den dåvarande styrelseordföranden Ferdinand Piëch. Köpet följde köpet av Lamborghini (av Volkswagens dotterbolag Audi), Bentley och Rolls-Royce-fabriken i Crewe, Storbritannien. Den 22 december 2000 inkorporerade officiellt Volkswagen Bugatti Automobiles S.A.S., med den tidigare Volkswagenchefen Karl-Heinz Neumann som VD. Volkswagen köpte huset Château Saint Jean, Ettore Bugattis tidigare gästhus i Dorlisheim, nära Molsheim, och renoverade byggnaden till huvudkontor för Bugatti Automobiles. Bugattis originalfabriker ägdes av den franska flygkoncernen Snecma, som var ovilliga att låta Bugatti Automobiles tillverka fordon där. Vid Pebble Beach Concours d’Elegance i augusti 2000 tillkännagav Volkswagen att de skulle bygga en ny modern fabrik nära Château Saint Jean. Fabriken öppnade den 3 september 2005.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]