Bukplastik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Före och efter operation.

Bukplastik är en vanligt förekommande plastikkirurgisk operation vilken syftar till att avlägsna överskottshud på buken samt att strama upp bukmuskulaturen. Vanliga orsaker till överskottshud på buken och uttänjda bukmuskler är graviditet samt viktnedgång efter övervikt.

Man brukar skilja mellan stor och liten bukplastik. Vid båda läggs ett snitt i "bikinilinjen" på buken men vid den stora lösgörs huden hela vägen upp till revbenen, överskottshud avlägsnad, bukmusklerna stramas upp med trådar och naveln tas ut i ett nytt hål i den kvarvarande bukhuden. Vid den lilla bukplastiken lösgörs huden endast upp till naveln vilken inte lossas. Detta innebär att man vid den lilla bukplastiken endast kan strama upp bukmuskulaturen upp till navelhöjd.

Det har på senare tid även tillkommit en ny metod för bukplastik. Denna metod innebär att kirurgen med hjälp av titthålsteknik stramar upp bukmuskulaturen. Metoden kallas för endoskopisk bukplastik och lämpar sig för patienter med en framåtbuktande bukvägg i avsaknad av större mängder slapp överskottshud. Den största fördelen med ingreppet är att endast ett till två mycket små snitt behöver läggas vilket minimerar uppkomsten av synbara ärr.

Källor[redigera | redigera wikitext]