Bunkerknäckare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En bunkerknäckare är en bomb, designad för att penetrera hårda mål, eller mål som befinner sig långt under marken. De flesta släpps med flygplan, men det finns några som avfyras med artilleri, men de är inte lika effektiva.

En modern Bunkerknäckare testas.

Andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Under andra världskriget designade engelsmannen Barnes Wallis två bomber som anses vara föregångarna till moderna Bunkerknäckare, 5-tons Tallboy och 10-tons Grand Slam, de var så kallade ”jordbävningsbomber”. De var byggda med en speciell design på bakre delen som fick den att snurra så att den tog sig över ljudets hastighet, och var byggd av extra kraftigt stål så att den kunde penetrera längre ner i marken än vanliga bomber. Skillnaden mellan dessa bomber och bunkerknäckarna var att jordbävningsbomberna inte behövde träffa rakt på sitt mål, de var designade så att de exploderade under marken och bildar en grotta, som får de tyngre byggnaderna ovanför att rasa ner genom marken.

Kuwaitkriget[redigera | redigera wikitext]

Under Kuwaitkriget (1990–1991) behövde man bomber som kunde slå ut hårdare mål, likt de som engelsmännen använde under andra världskriget, men inga Nato-styrkor hade såna vapen. Som en snabblösning så designade man nya med 203 millimeters eldrör från artilleripjäser som hölje. Dessa bomber vägde mer än två ton men innehöll bara 293 kg sprängämnen. De var laserstyrda och visade sig vara effektiva som bunkerknäckare.

Moderna bunkerknäckare[redigera | redigera wikitext]

Dagens bunkerknäckare använder sig av missiler för att öka hastigheten. De kan väga mer än 13 ton, och penetrera mer än 6 meter förstärkt betong. De flesta bunkerknäckare är tidsinställda så att de exploderar efter en viss tid, men vissa nyare modeller använder sig av en mikrofon och en mikrokontroller som räknar antalet våningar som bomben penetrerar och när den når rätt våning så exploderar den.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia