Bunkerknäckare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En bunkerknäckare (från engelska bunker buster[1]) är en bomb konstruerad för att penetrera hårda mål, eller mål som befinner sig långt under marken.

De flesta släpps med flygplan, men det finns sådana som avfyras med artilleripjäser.

En modern bunkerknäckare testas.

Andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Under andra världskriget konstruerade engelsmannen Barnes Wallis två bomber som anses vara föregångarna till moderna bunkerknäckare, 5-tons Tallboy och 10-tons Grand Slam, så kallade ”jordbävningsbomber”. De var byggda med en speciellt utförande av bakre delen som fick den att snurra så att den tog sig över ljudets hastighet och var byggd av extra kraftigt stål så att den kunde penetrera längre ner i marken än vanliga bomber. Skillnaden mellan vanliga bomber och bunkerknäckarna var att jordbävningsbomberna inte behövde träffa rakt på sitt mål, de var konstruerade så att de exploderade under marken och bildade en grotta, som får de tyngre byggnaderna ovanför att rasa ner genom marken.

Kuwaitkriget[redigera | redigera wikitext]

Under Kuwaitkriget (1990–1991) behövde man bomber som kunde slå ut hårdare mål, likt de som engelsmännen använde under andra världskriget, men inga Nato-styrkor hade såna vapen. Som en snabblösning konstruerade man bomber med 203 millimeters eldrör från gamla artilleripjäser som hölje. Dessa bomber vägde mer än två ton men innehöll bara 293 kg sprängämnen. De var laserstyrda och visade sig vara effektiva som bunkerknäckare.

Moderna bunkerknäckare[redigera | redigera wikitext]

Dagens bunkerknäckare använder sig av missiler för att öka hastigheten. De kan väga mer än 13 ton, och penetrera mer än 6 meter förstärkt betong. De flesta bunkerknäckare är tidsinställda så att de exploderar efter en viss tid, men vissa nyare modeller använder sig av en mikrofon och en mikrokontroller som räknar antalet våningar som bomben penetrerar och när den når rätt våning exploderar den.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fria Tider 12 februari 2012, "USA:s nya supervapen mot Iran"
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia