Burspråk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett frihängande burspråk i Alsace.
Tre hus i Brighton med olikformade burspråk, varav två är förskjutna i sidled

Burspråk är en grund utbyggnad i en fasad. Burspråk kan omfatta en eller flera våningar, och det finns såväl burspråk med markkontakt som burspråk som "hänger fritt" i luften. Burspråk var särskilt vanliga under medeltiden, renässansen och 1800-talet. Burspråk som sitter uppe på fasaden kan kallas erker, och om de vilar på en konsol, kallas de även karnap.

Ordets historia[redigera | redigera wikitext]

Ordet kommer från medellågtyskans "burspräke" och avsåg ursprungligen en sammankomst mellan en stads borgare för överläggning i kommunala angelägenheter. Benämningen burspråk överflyttades i Sverige och Danmark även på de allmänna rådplägningar, som hölls i olika delar av landet vid marknader och andra tillfällen, då folk samlats i stor mängd. I denna betydelse förekommer ordet ofta under 1400- och 1500-talen.

Ordet kan även avse stadgar, vilka blivit beslutade vid borgares sammankomster. I denna betydelse torde dock ordet i Sverige endast ha använts om vissa för staden Stockholm gällande stadgar för det kommunala livet, vilka kungjordes två gånger årligen och av vilka ännu finnas i behåll sådana för åren 1459–63, 1476, 1478, 1481–82 och 1527. I Danmark är "Ribe bursprog" de mest bekanta bland dylika stadgar.

Ordet användes även om den lilla utbyggnad på Stockholms forna rådhus (vid Stortorget), varifrån ovannämnda stadgar upplästes ("lysa burspråk") och varifrån rådet, stundom även regenterna, plägade förhandla med den utanför på torget församlade menigheten. Även på andra rådhus (till exempel i Malmö) och större byggnader (till exempel Kornhamnstorg 51 i Stockholm) förekommande utsprång och utbyggnader, som liknade den ifrågavarande eller begagnades till samma ändamål, fick namnet burspråk.[1][2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Burspråk i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1905)
  2. ^ Svenska Akademiens ordbok: Burspråk (tryckår 1924)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]