Busójárás

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Busójárás
Busojaras-Buso and Son.jpg
Några maskerade Busós på torget i staden Mohács i februari 2006
TypFirande
DatumCirka februari
Geografi och firareKroater i Mohács
AnledningMohácsfolkets flykt undan osmanerna, vintern skrämdes bort enligt tradition
TraditionerFolkmusik, maskerader, parader och dans
Busó-masker (Mohács, februari 2006)

Busójárás (ungerska, betyder "Busó-vandring"; på kroatiska: Pohod bušara[1]) är ett årligt firande av Šokci (kroater) som bor i staden Mohács i Ungern. Festen hålls i slutet av karnevalsperioden ("Farsang"), som slutar dagen före Askonsdagen. Under firandet uppträder Busós (personer som bär treditionella masker) och inkluderar folkmusik, maskerader, parader och dans. Busójárás firas under sex dagar, vanligtvis i februari. Det börjar på en torsdag, följt av Kisfarsang (Lilla Farsang)-karnevalen på fredagen och med den största festligheten, Farsang vasárnap (Farsang-söndagen) på sjunde söndagen före Påskdagen. Firandet avslutas med Farsangtemetés (Begravning av Farsang) på den följande tisdagen (Fettisdagen eller Mardi Gras).

Dessa traditionella fester har 2009 skrivits in på listan över mänsklighetens omistliga kulturarv.[a][2]

Enligt lokalbefolkningen har karnevalen sitt ursprung i två olika traditioner som dock berör varandra.

Enligt den mest populära traditionen flydde Mohácsfolket från staden under den turkiska ockupationen av landet och började bo i de närbelägna våtmarkerna och skogarna för att undvika de osmanska (turkiska) trupperna. En natt, då de satt och pratade runt lägerelden, dök plötsligt en gammal šokacman upp från ingenstans och sa till dem: "Var inte rädda, era liv kommer snart att vändas till det bättre och ni kommer att återvända till era hem. Fram till dess, förbered er för striden, tillverka olika vapen och skrämmande masker till er själva, och vänta på en stormig natt då en maskerad riddare kommer att komma till er." Han försvann lika fort som han hade kommit. Flyktingarna följde hans order och några dagar senare, under en stormig natt, anlände riddaren. Han befallde dem att sätta på sig sina masker och gå tillbaka till Mohács, och göra så mycket oljud som möjligt. De följde hans råd. Turkarna blev så skrämda av oljudet, maskerna och den stormiga natten, att de trodde det var demoner som attackerade dem. Och innan soluppgången hade de i språng lämnat staden.

I den äldre, mindre populära historien, skrämde busós iväg inte bara turkarna utan även själva vintern.

Lokalbefolkningen har firat Busójárás i början av februari varje år sedan dess, och tagit emot "gästgrupper av Busós" från grannländerna (Kroatien och Serbien, lokala Šokcikroater och slovener) och även från Polen.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Busójárás, 12 juni 2013.

Fotnoter och källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hrvatski glasnik 8/2009 Arkiverad 25 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine. Pohod bušara, 19 februari 2009(kroatiska)
  2. ^ Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom Arkiverad 19 oktober 2016 hämtat från the Wayback Machine.. Description and decision at the UNESCO's website.(engelska)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]