Bus eller godis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bus eller godis i Sverige.

Bus eller godis, från engelskans trick or treat, är en dörrknackningstradition i samband med firandet av Halloween, liknande påskkärringar på påsken. Traditionen är vanlig i engelskspråkiga länder, men har på senare tid spridit sig även till andra länder i världen.

Utklädda i skrämmande maskeringar går barnen runt och knackar dörr. När någon öppnar säger barnen "bus eller godis" och därefter måste den boende bjuda de maskerade dörrknackarna på godis eller pengar, annars riskerar den boende att bli utsatt för ett bus av barnen i form av ett practical joke.

Förr i tiden knackade barn och fattiga i Storbritannien och Irland dörr för att sjunga och be böner för de döda i utbyte mot kakor. Utklädda barn som knackade dörr för att tigga mat och pengar förekom i Skottland och Irland redan i slutet på 1800-talet.

I USA och Kanada är det en av de viktigaste traditionerna under Halloween. Enligt statistik från National Confectioners Association år 2005 räknade 85 procent av de vuxna i USA med att bjuda på godis i samband med traditionen, och 93 procent av barnen i USA tänkte klä ut sig och knacka dörr på Halloween.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia