Busksångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Busksångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Nära hotad[2]
Acrocephalus dumetorum.jpg
Busksångare, hane
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Rörsångare se text
Acrocephalidae
Släkte Acrocephalus
Art Busksångare
A. dumetorum
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus dumetorum
Auktor Blyth, 1849
Hitta fler artiklar om fåglar med

Busksångare (Acrocephalus dumetorum) är en fågelart som tillhör familjen rörsångare (Acrocephalidae) som tidigare ingick i den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Blyth's Reed Warbler.jpg

Den är en medelstor sångare, 12,5-14 centimeter lång. Adult fågel har en brun rygg och ljus undersida. Den är lätt att förväxla med rörsångaren och kärrsångaren. Den är mest lik rörsångaren men är gråare på ryggen, vingen kortare, pannan är mindre platt och näbben mindre stark och spetsig. Könen är lika, som hos de flesta sångare, men juvenilen är gulare undertill.

Den känns under häckningssäsongen lättast igen genom sången, som är långsam och upprepande (8-10ggr), med talrika mästerliga härmningar av andra fåglar som växlar med skalor och visslingar vilka är typiska för arten.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i tempererade regioner i Asien och östra Europa. Den är flyttfågel och övervintrar i Indien och Sri Lanka, där den är en av de vanligaste vinterfåglarna. Den är ovanlig i västra Europa, men har spritt sig västerut och invandrat till södra Finland.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige observerades den första gången 1958 och observationerna har sedan ökat i antal. Även häckning har förekommit i Sverige. I Artdatabankens rödlista från 2015 kategoriseras den som nära hotad (NT).[2]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Busksångaren förekommer ofta i snår eller gläntor, nära vatten, men inte i våtmarker. Den föredrar träd och buskar som sångplatser. Som de flesta sångare livnär den sig av insekter, men tar även annan föda som bär. Boet byggs av gräs och strån och placeras i en buske lågt över marken. 4-6 ägg läggs och ruvas i 12-13 dagar. Efter kläckningen matas ungarna av båda föräldrarna tills de lämnar boet efter 11-12 dagar.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det engelska namnet Blyth's Reed Warbler är efter den brittiske zoologen Edward Blyth. Det esperantiska namnet arbedokanbirdo syftar på att den håller till i buskar ("arbedoj") och säv ("kanoj").

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Acrocephalus dumetorum Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ [a b] Artdatabankens rödlista 2015 Arkiverad 23 april 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]