Butjadingen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Butjadingen är en halvö i Nordsjön mellan Jadebusen och Wesers mynning i Tyskland. Butjadingen är även en kommun i distriktet Wesermarsch, belägen mellan städerna Wilhelmshaven och Bremerhaven. Kommunen har 6180 invånare (2015).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Butjadingen ligger på det nordtyska låglandet vid Nordsjön. Området präglas av marskland

Historia[redigera | redigera wikitext]

Halvön bildades genom kraftiga stormflodermedeltiden. Butjadingen var tidvis en bonderepublik och har därefter behärskats av Ostfriesland, Bremen och slutligen Oldenburg.

Ett flertal orter i området har förstörts i samband med stormfloder. Vid julstormfloden 1717 dog en tredjedel av områdets befolkning. Efter julstormfloden förstärktes skyddsvallarna och Butjadingen blev åter en halvö med förbindelse med fastlandet.

Den nuvarande kommunen Butjadingen bildades i samband med kommunreformen 1974 då Langwarden, Burhave och Stollhamm slogs samman till en kommun med Burhave som huvudort.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I dag präglas Butjadingen av turism, jordbruk och fiske. Viktiga turistorter är Tossens, Burhave, Eckwarderhörne, Ruhwarden och Fedderwardersiel. I kommunen finns många cykelvägar. Delar av kommunen ingår i Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer. I Fedderwardersiel finns ett informationscentrum för nationalparken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]