Bäckström (TV-serie)

Från Wikipedia
Bäckström
GenreKriminalare, Drama
RegissörAmanda Adolfsson
Jonathan Sjöberg
ManusJonathan Sjöberg
Baserad påKan man dö två gånger? och Den som dödar draken av Leif G.W. Persson
MedverkandeKjell Bergqvist
Jens Hultén
Johan Widerberg
Filip Berg
Malgorzata Pieczynska
MusikEric Rosse
FotografDavid Grehn
Ragna Jorming
Antal avsnitt12
Längd (per avsnitt)43 minuter
Antal säsonger2
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagYellow Bird
Living Films
Film i Väst
Exekutiv producentNiva Westlin Dahl (TV4)
Ulf Synnerholm (TV4)
Katarina Krave (Film i Väst)
ProducentGeorgie Mathew
DistributörTV4 / C More
Sändning
OriginalkanalTV4 / C More
Originalvisning7 april 2020
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Bäckström är en svensk kriminalserie med premiär på C More den 23 mars 2020 och på TV4 den 7 april 2020. Serien bygger på Leif G.W. Perssons böcker om kommissarien med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bäckström handlar om den välkända mordutredaren Evert Bäckström. Hans uppklaringsandel av de fall som han tagit sig an ligger på 99 procent. På en öde ö ute i skärgården hittas en dödskalle med skotthål i. Detta är upprinnelsen till betydligt svårare fall än vad Bäckström kunnat tänka sig.[1]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Serien producerades av Yellowbird för C More och TV4 i samproduktion med Film i Väst och ARD Degeto. Banijay Rights distribuerar serien utomlands.[2]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Säsongens huvudregissör är Jonathan Sjöberg med Amanda Adolfsson som medregissör. Jonathan Sjöberg är även huvudförfattare medan Dennis Magnusson skrivit två av seriens avsnitt. Georgie Mathew är producent.

Första säsongen består av sex avsnitt, bygger på böckerna Kan man dö två gånger? från 2016 och delar av romanen Den som dödar draken från 2008 och spelades in i Göteborg.[3]

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Säsongens huvudregissör är Andreas Öhman. Jonathan Sjöberg och Dennis Magnusson är huvudförfattare och Georgie Mathew och Cecilia Forsberg är producenter.[4] Säsongen spelades in i Västergötland och Stockholm och bygger på boken Den sanna historien om Pinocchios näsa från 2013.[4] Säsongen består av 6 avsnitt.

Säsongen hade premiär den 28 februari 2022 på C More och den 8 mars 2022 premiär på TV4.[2]

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Säsongens huvudregissör är Jonathan Sjöberg och David Berron. Jonathan Sjöberg och Dennis Magnusson är huvudförfattare och Daniel Gylling är producenter.[4] Säsongen bygger på boken Linda – som i Lindamordet från 2005.[4]

Säsongen planeras ha premiär 2024.[2]

Avsnittsinformation, säsong 1[redigera | redigera wikitext]

  • Avsnitt 1: Ett kvinnokranium hittas på en skärgårdsö. Bäckström är övertygad om att det rör sig om ett mord. Polischefen är dock av en annan uppfattning. När kvinnans identitet uppdagas vänds utredningen upp och ner.
  • Avsnitt 2: Jaidee verkar ha dött både på skärgårdsön och i tsunamikatastrofen. Bäckström önskar höra änkemannen Daniel. Detta motsätter sig Hwass. Bäckström går dock vidare med utredningen på egen hand.
  • Avsnitt 3: För att gräva vidare i hur Jaidee dog beger sig Bäckström till Thailand. Utredningsgruppen i Stockholm är säkra på att Jaidee dog i tsunamin, och Mi Mis make grips.
  • Avsnitt 4: Bäckström har inga säkra bevis men han är säker på att Jaidee iscensatt sin egen död i samband med tsunamin. Utredningsgruppen är skeptisk till Bäckströms teori.
  • Avsnitt 5: Trots att Bäckström är avstängd fortsätter han utredningen tillsammans med Edvin. De konfronterar scoutledaren Haqvin, som sitter på kunskap om både Jaidee och kraniets fyndplats.
  • Avsnitt 6: Bäckström har blivit sviken och är rejält knäckt. Han vägrar dock att ge upp. Viktiga frågor saknar fortfarande svar. Vem dödade Jaidee? Är det möjligt att dö två gånger, om man nu kan leva två gånger?

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]