CDU/CSU

Från Wikipedia

CDU/CSU är samarbetet mellan systerpartierna CDU och CSU i Tyskland. De kallas även tillsammans för ”Unionsparteien” eller bara ”Union” och bildar tillsammans CDU/CSU-Bundestagsfraktion i den tyska förbundsdagen. Partierna har tillsammans vunnit flera förbundsdagsval och bildat regeringar i Tyskland.

Bindningen mellan CDU och CSU har inte alltid varit så fast som den är idag: 1976 kom en kortare tids brytning genom Kreuther Trennungsbeschluss på initiativ av Franz Josef Strauß. Under dessa år fanns en diskussion om att CSU skulle bryta sig loss från samarbetet och bli det fjärde stora partiet (”Vierte Partei”). Dessa tankar kom man dock att lämna även om stridigheterna fortsatte, bland annat i samband med valet 1980 då Strauß var kanslerkandidat. Strauß hotade återigen med att bryta sig och CSU ur samarbetet om han inte fick förtroendet som kanslerkandidat. Nederlaget i valet 1980 innebar att Strauß position försvagades och istället kunde CDU återfå initiativet i samarbetet under Helmut Kohl.

1982 följde en koalitionsregering genom CDU/CSU tillsammans med FDP. Man vann sedan förbundsdagsvalen 1983, 1987, 1990 och 1994. CSU har haft tunga ministerposter som finansminister och 2002 var CSU:s ledare Edmund Stoiber kanslerkandidat. Partiet återkom i regeringsställning 2005, då de regerade i så kallad storkoalition med socialdemokraterna. Efter förbundsdagsvalet 2009, då CDU/CSU erhöll 33,5 procent av rösterna, regerade det i majoritetsställning med det liberala frihetspartiet FDP. Angela Merkel (CDU) är förbundskansler sedan 2005.

I års 2021 val (Förbundsdagsvalet i Tyskland 2021) fick CDU/CSU ett historiskt dåligt valresultat med 24,1 procent av rösterna. Det var partiets sämsta valresultat i förbundsrepubliken Tysklands historia.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.