CLA

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

CLA (conjugated linoleic acid), konjugerad linolsyra, är en transfettsyra som används som kosttillskott, framförallt vid bantning. Flertalet studier visar att CLA kan ge ökad fettförbränning, i samband med fysisk aktivitet, utan att muskelmassan minskar. [källa behövs] Vissa studier indikerar också att muskelmassan kan öka utan att personen i fråga lägger på sig mer fett. [källa behövs] De långsiktiga hälsoeffekterna av ett ökat intag av CLA är inte kända, men försöken på råttor indikerar att preparatet kan ha en positiv påverkan på förhindrandet av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Huruvida detta gäller även för människor är inte visat.

Senare forskning har visat att CLA har flera negativa effekter (bland annat diabetesliknande försämring av insulinkänsligheten), och de positiva effekterna har inte gått att replicera[1][2].

CLA finns naturligt i nötkött och mjölk. Kor som äter färskt gräs istället för har visat sig producera mer CLA. [källa behövs] I takt med att jordbruket har effektiviserats har därför personer i den industrialiserade världen fått i sig allt mindre CLA.

Konjugerade fettsyror[redigera | redigera wikitext]

Var den andra dubbelbindningen sitter brukar inte uppges men det har visat sig ha betydelse. [källa behövs] När dubbelbindningar skiljs åt av en enkelbindning (inte flera), kallas de konjugerade:

  • C-C=C-C=C-C konjugerad
  • C-C=C-C-C=C icke konjugerad

Referenser[redigera | redigera wikitext]