Confédération mondiale des activités subaquatiques

Från Wikipedia
(Omdirigerad från CMAS/SSDF)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CMAS utbildningsstege som den implementeras i Storbritannien.

Conféderation Mondiale des Activités Subaquatiques, förkortat CMAS, är ett internationellt sportdykarförbund som står för gemensamma värderingar inom utbildning och säkerhet. CMAS grundades i januari 1959 av femton länders sportdykarintresserade organisationer och valde Jacques-Yves Cousteau till sin första ordförande. Motivet var att säkerställa en kvalitativt god sportdykarutbildning med gemensamma minimistandarder. Det garanterade att den enskilda sportdykaren visste vad övriga dykande i gruppen hade för bakgrund och säkerhetsansvar varhelst i världen de befanns sig. I dag har CMAS medlemsförbund från 98 länder över hela världen. SSDF, Svenska Sportdykarförbundet, är Sveriges nationella förbund.

Certifikat[redigera | redigera wikitext]

CMAS har ett system med stjärnor för att beskriva dykares och instruktörers kvalifikationer:

Sportdykningscertifikat

  • 1 stjärna - En dykare som är kompetent i säker och korrekt användning av all nödvändig sportdykningsutrustning i en skyddad träningsmiljö och som är redo att skaffa sig erfarenhet av dykning i öppet vatten, i sällskap med en erfaren dykare.
  • 2 stjärnor - En dykare som har skaffat sig lite vana vid dykning i öppet vatten och som anses redo att delta i dyk tillsammans med en partner på samma eller högre nivå.
  • 3 stjärnor - En fullt utbildad, erfaren och ansvarstagande dykare som anses kompetent att leda andra dykare på olika nivåer under dyk i öppet vatten.
  • 4 stjärnor - En trestjärnig dykare som har uppnått kunskap och förmåga som är högre än genomsnittet, samt har en bred erfarenhet. Vederbörande är kompetent i användning av dykare och dykning som metod för att slutföra större uppgifter och projekt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]