COMSOL Multiphysics

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
COMSOL AB
Typ Privatägt aktiebolag
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Svante Littmarck, CEO COMSOL Group Farhad Saeidi, President COMSOL AB
Bransch Programvaruutveckling
Produkter COMSOL Multiphysics COMSOL Server
Historia
Grundat Stockholm, Sverige (1986)
Övrigt
Webbplats www.comsol.se
COMSOL Multiphysics
Utvecklare COMSOL AB
Först släppt 1 september, 1998
Senaste utgåva 5.2
(16 november, 2015)
Operativsystem Windows, Mac och Linux
Licens Proprietär programvara
Webbplats www.comsol.se


COMSOL Multiphysics är en svenskutvecklad mjukvara för modellering och simulering med hjälp av finita elementmetoden. Mjukvaran kan simulera olika sorters fysik och även kopplade fenomen, så kallat multifysik. Mjukvaran kan användas med operativsystemen Windows, Mac och Linux. Paketet innehåller grafiska gränssnitt för att simulera olika sorters fysikaliska fenomen, men det finns också en möjligheten att direkt redigera eller att definiera en partiell differentialekvation som används för att beskriva beräkningsmodellen matematiskt. Mjukvaran lanserades år 1998 och hette då FEMLAB, men år 2005 byttes namnet till COMSOL Multiphysics.

Historia[redigera | redigera wikitext]

COMSOL startades år 1986 i Stockholm av Svante Littmarck och Farhad Saeidi. De båda var då doktorander vid Kungliga Tekniska högskolan[1]. Fram till mitten av 2000-talet hade COMSOL en nordisk agenturverksamhet för MATLAB. 1998 lanserades den första versionen av den egenutvecklade mjukvaran COMSOL Multiphysics och en internationell expansion startade.

Produkter[redigera | redigera wikitext]

COMSOL Multiphysics[redigera | redigera wikitext]

COMSOL Multiphysics är en mjukvarumiljö för modellering och simulering av fysikaliska system. Produkten används till exempel för att simulera värmeöverföring, elektromagnetism, mekanik, strömningsmekanik, akustik och kemi. En speciell styrka är förmågan att ta hänsyn till kopplade fenomen, vilket kallas multifysik. Ett grafiskt gränssnitt leder användaren genom hela modelleringsgången. Oavsett vilken fysik som simuleras används alltid samma mjukvarumiljö. En geometri kan skapas med inbyggda ritverktyg eller genom import av CAD-filer. Fördefinierade gränssnitt för olika sorters fysik gör att användaren inte behöver definiera den partiella differentialekvationen, utan matar istället in materialegenskaper och randvillkor för just den valda fysiksorten. Det finns även möjlighet att definiera egna partiella differentialekvationer eller att modifiera de fördefinierade gränssnittens ekvationer. Mjukvaran har inbyggd funktionalitet för att skapa ett beräkningsnät (mesh) och det finns möjlighet att importera en mesh från andra mjukvaror. COMSOL Multiphysics innehåller olika lösare för att numeriskt lösa de partiella differentialekvationerna. Med flexibla visualiseringsverktyg kan resultaten åskådliggöras efter behov.

Alla modeller i COMSOL Multiphysics kan omvandlas till skräddarsydda applikationer med egna gränssnitt med hjälp av Application Builder. Applikationerna innehåller typiskt enbart parametrar som är relevanta för en specifik tillämpning och de kan köras av en person som inte har erfarenhet eller kunskap om simuleringar med finita elementmetoden.

COMSOL Server[redigera | redigera wikitext]

COMSOL Server används för att distribuera skräddarsydda applikationer som har utvecklats med Application Builder. Med COMSOL Server kan applikationerna köras via en COMSOL-klient för Windows eller i Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari, eller någon annan webbläsare.

Tilläggsprodukter[redigera | redigera wikitext]

För att kunna köra någon av tilläggsprodukterna krävs COMSOL Multiphysics. De utökar grundpaketets funktionalitet inom respektive område. De är kategoriserade inom elektromagnetism, mekanik, strömningsmekanik, kemi, generella produkter samt gränssnitt mot andra produkter.

Electrical
AC/DC Module
RF Module
Wave Optics Module
Ray Optics Module
MEMS Module
Plasma Module
Semiconductor Module
Mechanical
Heat Transfer Module
Structural Mechanics Module
Nonlinear Structural Materials Module
Geomechanics Module
Fatigue Module
Multibody Dynamics Module
Acoustics Module
Fluid
CFD Module
Mixer Module
Microfluidics Module
Subsurface Flow Module
Pipe Flow Module
Molecular Flow Module
Chemical
Chemical Reaction Engineering Module
Batteries & Fuel Cells Module
Electrodeposition Module
Corrosion Module
Electrochemistry Module
Multipurpose
Optimization Module
Material Library
Particle Tracing Module
Interfacing
LiveLink for MATLAB
CAD Import Module
ECAD Import Module
LiveLink for Inventor
LiveLink for Revit
LiveLink for PTC Pro/ENGINEER
File Import for CATIA V5
LiveLink for Excel
Design Module
LiveLink for SolidWorks
LiveLink for AutoCAD
LiveLink for PTC Creo Parametric
LiveLink for Solid Edge

Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Extraknäck blev snabbväxande programvaruföretag