Cadalso de los Vidrios

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ayuntamiento

Cadalso de los Vidrios är ett samhälle i Spanien, omkring 80 kilometer väster om Madrid, på gränsen mellan provinserna Toledo och Ávila. Antal invånare: 2741 personer.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Upphovet till namnet är inte helt klarlagt, även om man talar om en judisk bosättning i området under den romerska tiden som kallades "Cadalfarum" vilket sedan skall ha gett upphov till namnet Cadalso.

Tillägget "de los Vidrios" avser några viktiga glasfabriker som låg i samhället. Glaset som tillverkades här nådde högt anseende under 1500- och 1600-talen (en stor del av glasvarorna i det kungliga apoteket i klostret El Escorial har tillverkats i Cadalso). Ugnarna var i bruk till början av 1900-talet, då de definitivt stängdes.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till samhället före den muslimska ockupationen av iberiska halvön finns inte så väl dokumenterat, även om området där samhället ligger var ockuperat av keltiberer, vilket Tjurarna i Guisando visar, vilka tillsammans med några gravar finns att se några kilometer från El Tiemblo.

Under den romerska epoken finns det spår av någon bosättning i området av liten betydelse och i samband med kommunikationslederna till Toledo.

Enklaven ockuperades av muslimerna under nära 300 år, och bildade då en försvarspunkt för Toledo, med ett vakttorn-observationspost på toppen av det närbelägna berget Peña Muñana.

Staden återerövrades år 1082 av kung Alfons VI av Kastilien, som kallade stan en ädel och mycket lojal stad (Villa muy noble y muy leal) och beviljade olika speciallagar/previlegier för dess återbefolkande.

Det är känt att Isabella den katolska passerade Cadalso efter att ha utsetts till arvtagaren till den kastilianska kronan 1468.

Förbi passerade också Sankta Teresa år 1569, då hon gästade ett hus som tillhörde några av hennes släktingar, Dávila, boende på calle de San Antón.

År 1833 inkorporerades Cadalso i Comunidad de Madrid. Fram till då, hade det hört till Toledoprovinsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]