Cafesjians konstmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cafesjians konstmuseum
2014 Erywań, Park przy Kaskadach (17).jpg
Information
Typ av museumMuseum för samtidskonst
PlatsJerevan
AdressTamanjangatan 10, Kentron
Koordinater40°11′36.07″N 44°30′56.60″Ö / 40.1933528°N 44.5157222°Ö / 40.1933528; 44.5157222
Etablerat2009
Etablerat avGerard L. Cafesjian
Cafesjians museistiftelse
Webbplats
cmf.am

Cafesjians konstmuseum (armeniska: Գաֆէսճեան արվեստի կենտրոն, Gafesčyan arvesti kentron) är ett privatägt konstmuseum i Yerevan i Armenien. Det ligger under och runt omkring Kaskaden, som är ett komplex av trappor och terrasser med fontäner som reser sig upp från Tamanjangatans park i Kentrondistriktet.

Museet grundades av Gerard L. Cafesjian och är baserat på dennes privata samlingar av samtida konst. Det invigdes i november 2009 och ägs och drivs av Cafesjian Museum Foundation.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Vy från Cafesjian konstmuseums takterrass.

Cafesjians museistiftelse instiftades i april 2002 i Jerevan av armeniska staten och Cafesjian Museum Foundation of America. Armeniens regering sköt till den halvfärdiga Kaskadenanläggningen och omgivande mark.

Bygget av Cafesjians konstmuseum kom igång i april 2005.[1] Konstmuseet invigdes i november 2009.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Museet är en integrerad del av Kaskaden. Kaskaden ritades av Jim Torosyan, Aslan Mkhitaryan och Sargis Gurzadyan och hade börjat byggas 1971. Projektets första etapp var färdig 1980. Det är en massiv trappanläggning som går upp från Tamanyangatans park. Den har fem nivåer, med 302 meter långa trappor med 572 trappsteg. Byggnadsarbetet avbröts på 1980-talet och projektet slutfördes först 2002–2009, då det färdigställdes genom familjen Cafesjians stiftelse.

Själva konstmuseet ritades av David Hotson Architects i New York.[2]

Museum och skulpturpark[redigera | redigera wikitext]

Skulpturträdgården.

Utställningslokalerna ligger under trapporna och fontänerna. I Khanjyanrummet finns den stora triptykmuralmålningen "Armeniens historia" av den sovjetiske/armeniske målaren Grigor Khanjyan.

Museet har också en skulpturpark i Tamanjangatans park framför kaskaderna och på trädgårdsterrasserna i sluttningen från Tamanjangatsparken.[3]

Samlingar[redigera | redigera wikitext]

Fernando Boteros bronsskulptur Mujer Fumando un Cigarrillo, 1987.

Huvuddelen av museets samlingar kommer från grundaren Gerard L. Cafesjians privata samlingar. Bland de mer än 5 000 verk som ingår finns en omfattande samling glas, särskilt verk av det tjeckiska paret Stanislav Libenský och Jaroslava Brychtová, samt av bland andra Dale Chihuly, Bohumil Elias, Pavel Hlava, Jaromír Rybák, Ivana Šrámková, Bertil Vallien, Lino Tagliapietra, Mark Peiser och Hiroshi Yamano.

I konstsamlingarna finns bland annat verk av Fernando Botero, Arshile Gorky, Jennifer Bartlett, Lynn Chadwick, Barry Flanagan, Jaume Plensa och François-Xavier Lalanne.

Bildgalleri för Kaskaden[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]