Calle Schewens vals

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Calle Schewens vals
Calle Schewens vals (label).jpg
Skivetikett till en inspelning av "Calle Schewens vals" med Evert Taube och orkester på en 78-varvsskiva inspelad 1936.[1]
Originalspråksvenska
KompositörEvert Taube
TextförfattareEvert Taube
Publicerad1931

Calle Schewens vals, ursprungligen I Roslagens famn, med inledningsorden "I Roslagens famn på den blommande ö",[2] är en visa av Evert Taube, som blivit vanlig som allsång.

Visan var inträdesprovet för Evert Taube som ville bli medlem i ordenssällskapet Pelarorden 1931. Taube "togs till fånga" på ön Håtö Svansar och släpptes inte förrän han på Albert Engströms order skrivit en visa om "den stockholmska skärgården och Roslagens högsommarluft och småningom allt dunklare julinätter". Carl von Schewen var en av medlemmarna i orden, och det var han som blev odödliggjord som Calle Schewen.[3] Evert Taube har själv skrivit om händelsen: "Jag sjöng. Det blev tyst. Jag slutade. Fortfarande lika tyst," berättar författaren. "Den obeskrivligt fina stämning, som är julinattens i Roslagen, hade inte förstörts av min visa. Det kände jag — och alla. Plötsligt reste sig en åttioårig fiskare i blå korderoj, hakskägg och stärkt lågkrage, vände sig åt Carl von Schewens håll och ropade med skärpan hos en sjöman: Tack, Calle Schewen!"[4]

Balladen publicerades första gången 1931 då Hasse Zetterström lät trycka den i tidningen Söndagsnisse-Strix. Taube gav den då helt tillfälligt namnet Calle Schewens vals för att apostrofera vänskapen mellan förre Strixredaktören Albert Engström och visans hjälte, godsägaren och fideikommissarien Carl von Schewen på Håtö.[5] Han lät sjunga in sången på skiva, och inspelningen gavs ut 1932.[6] Den publicerades i visboken Den Gyldene Fredens folianter 1934.[7]

Sången sjungs i filmen Äppelkriget av Max von Sydow, Martin Ljung, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund. Även Evert Taube själv medverkar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Calle Schevens vals. Text och musik av Evert Taube ; Möte i monsunen. Text och musik av Evert Taube”. Svensk mediedatabas. http://smdb.kb.se/catalog/id/000079873. 
  2. ^ Evert Taube var på väg till Carl von Schewens sommarstuga på Håtö Svansar i Frötuna socken i skärgården utanför Spillersboda. Han hissade på och seglade upp i Husaröleden. Men "pålandsvind och vedervärdigheter" hejdade honom, så han kom ej i hamn i tid på Norrpada, där ceremonierna för intagningen till Pelarorden ägde rum. Då föll han av och seglade rakt upp i den havsbukt som från Furusund går upp till Spillersboda — den östersjöfjärd han i sin dikt döpt till "Roslagens famn" — och landade därefter vid Calle Schewens ö. Källa: Evert Taubes bästa, Arne Fägersten och Einar Körling, Åhlén & Åkerlunds förlag, Stockholm 1937, s. 11f.
  3. ^ Myggans nöjeslexikon, 1993, band 13, sid 48. Höganäs.
  4. ^ Taube, Evert (1937). Evert Taubes bästa. Stockholm: Åhlén & Åkerlund. sid. 13. Libris 1380237 
  5. ^ Kom i min famn : Evert Taube 1920-1971 : en bildbiografi, Inga-Britt Fredholm, Bonnier, Stockholm 1972 ISBN 91-0-037701-5, s. 105.
  6. ^ ”Calle Schewens vals; När jag var en ung caballero / Evert Taube, till eget ackomp. å luta”. Svensk mediedatabas. http://smdb.kb.se/catalog/id/001531653. Läst 22 mars 2011. 
  7. ^ ”Evert Taubes visböcker med innehåll”. http://www.abc.se/~m8169/taube/taubevis.html. Läst 22 mars 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]