Calvados (spritdryck)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En flaska Calvados

Calvados är ett franskt äppelbrännvin som produceras i den franska regionen Calvados i Normandie. Calvados kan drickas till kaffet, som cocktail, som long drink eller bara med en isbit i. Calvados tillverkas genom destillation av cider och lagras på ekfat innan den buteljeras.

Namnet Calvados är begränsat (Appellation d'Origine Contrôlée) till produkter från Calvados-departementet och några omgivande regioner. Den mest restriktiva appellationen är Appellation Calvados Pays d'Auge som bara får tillverkas av cider från äpplen odlade i Pays d'Auge. Denna Calvados är dessutom dubbeldestillerad.

I Frankrike finns fortfarande gårdstillverkning av calvados varvid mäsken destilleras av ambulerande brännerier mot en statlig avgift som ungefär motsvarar den lokala alkoholskatten.

Calvados som blandats med äppelmust ger aperitifdrycken Pommeau.

Varför heter det calvados?[redigera | redigera wikitext]

Namnets ursprung är mytomspunnet och oklart. En populär tolkning är att äppelspritens namn har spanska anor: En stormig natt på 1500-talet seglade det spanska fartyget ”San el Salvador” på grund utanför Normandies kust. Fartyget slogs i spillror och fransmännen firade detta med ett fylleslag på sin älskade äppelsprit. Salvador ändrades till Calvador och blev i folkmun Calvados.

Uttal[redigera | redigera wikitext]

"Calvados" (liksom departementet Calvados) uttalas med ett tydligt s som slutljud.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]