V8 Thunder Cars

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Camaro Cup)
Boo "Bosse" Brastas Camaro från sent 70-tal.

V8 Thunder Cars, tidigare Camaro Cup, är en racingserie som i samarbete med Svenska bilsportförbundet körs i Sverige och Finland. Bilarna man använder i serien är Chevrolet Camaro och Ford Mustang. Serien grundades 1975 som Super Star Cup och till en början körde man med flera bilfabrikat även om Chevrolet Camaro var den vanligast förekommande bilen. År 1988 blev serien en enhetsklass för Chevrolet Camaro och kördes med tävlingsbilar baserade på standardversionen av Camaro. 2010 gick mästerskapet över till att använda ett rörramschassi från den amerikanska tillverkaren Howe Racing Enterprises. Fram till 2013 användes endast karosser baserade på Chevrolet Camaro men när det blev tillåtet att tävla även med karosser baserade på Ford Mustand och Dodge Challenger bytte mästerskapet namn till V8 Thunder Cars[1]. V8 Thunder Cars drivs sedan 2015 av Performance Racing Automotive på uppdrag av V8 Thunder Cars Förarförening.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Marcus Larsson i Chevrolet Camaro Gen-4Falkenbergs Motorbana 2010.
Mikael Eklund i Chevrolet Camaro Gen-5Falkenbergs Motorbana 2010.

Klassen räknar sitt ursprung till 1975 då bland andra Robin "SSK:s Gudfader" Shorter, Sven "Masen" Hansjons, Picko Troberg och Göran Boström var med och skissade på en ny standardklass inom svensk motorsport och SSK racing. Den 20 april 1975 var Super Star klassen ute på premiärtävlingen på Kinnekulle Ring och blev snabbt en av de populäraste och mest omskrivna tävlingarna med underhållande och täta lopp. Super Star Cups måtto var; "Eliten fightas på lika villkor", "En superserie med tuffa amerikanska V8:or korar MÄSTARES MÄSTARE". Kvaltävlingar avverkas. Med ett system à la ishockey och fotboll med streck strider man om de tio platserna ovanför strecket. De som hamnar ovanför strecket kommer till finalen. I finalen spelar tidigare kvalpoäng ingen roll. Här gäller det att vara först över mållinjen. Klassen hette officiellt; 1975 Woodhead Super Star cup, 1976 & 1977 Puss&Kram Super Star Cup (jeans), 1978 & 1979 Tretorn Super Star Cup (gymnastikskor) och 1980 & 1981 Super Star Cup (Sibylla). Även om majoriteten av bilarna var Chevrolet Camaro (Gen 1& 2) så fick andra "jänkebilar" vara med, bara de var klassade. Andra "jänkebilar" som deltog var Plymouth Cuda. En egenproducerad vinylsingel blev inspelad där alla förarna deltog med skönsång (nåja)."The racing SUPERSTARS" heter sigeln, på första sidan heter låten "För jag vill bli en superstar" på andra sidan "Puss, puss-puss o kram". Idag är denna skiva klassad som kult med ett samlarvärde.

Super Star-klassen körde även tävlingar utanför Sverige. 1978 i Tyskland på Diepholz körde F1-stjärnorna och tyska nationalidolen Hans-Joachim Stuck och Jochen Mass i Super Star klassen. Hans-Joachim Stuck vann. Hans-Joahim Stuck körde i team med Mats "Lillen" Magnusson, teamsponsor var IKEA och racet sändes på tv. Super Star Cup har även gjort andra gästspel utanför Sverige, 1979 i Holland på Zandvoort och Belgien på Spa. Hösten 1979 kördes också ett race i Storbritannien på Donington Park banan och där vann Bo "Ridas" Ridström. 1981 kördes ett race i Finland på Hämenlinna banan, arrangören hade lyckats övertala nationalhjälten Keke Rosberg att komma och med sig hade han teamkompisen Chico Serra. Peter Norlander vann, Keke Rosberg kom tvåa. Superstar drog 22 000 åskadare till Hämenlinna. "Det här är nästan roligare än Formel 1, myste Keke medan han åkte ärevarv, tillsammans med segraren".

Förare som körde Super Star var; Picko Troberg, Bo "Emma" Emanuelsson, Ulf Granberg, Mr Seabeach, Peter Norlander, Bosse Brasta, Roger Wibom, Krister "Svarten" Karlsson, Anders Olofsson, Mats "Lillen" Magnusson, F1- förare Reine Wisell, Bo "Ridas" Ridström, Göran Boström, Greger Petersson, Jüri Kann, Ulf "Rökar'n" Larsson, Per Eklund, Lars Norberg, Allan Bengtsson, Hans Pulls, Kjell-åke Johansson, Kaj Dahlbacka, Kurt Ohlsson, Görgen Ohlsson, Hazze "Z" Berglund, Per Alm, Kent Brandt, Kurt Simonsen, Kaj Hilding, Sune Olsson, Michael de Noss, m.fl.

Som ett led i förnyelsen av klassen blev det 1982 öppet för alla märken att delta och reglementet blev minst sagt generöst med i stort sett fri motortrimning, inte helt olikt det tidiga 70-talets Silhouette Cup, och klassen döptes om till Super Saloon. Under det första året kunde publiken uppleva eldsprutande monster till bilar som Volkswagen Typ 1 och Porsche 935, båda med dubbelturbo, Jurg Bächi kom i en våldsamt omarbetad Opel Manta, dessutom tävlade BMW M1, BMW 320i, Zakspeedbyggda Ford Escort och Ford Capri samt ett koppel med Camaros. Åren 1982 och 1983 var det tvåfaldige Super Star-mästaren Peter Norlander som tog två SM-guld i Super Saloon-klassen i sin Magnum Racing-trimmade Chevrolet Camaro.

1988 återskapades Camaro Cup till att åter bli en enhetsklass och denna gång var tanken att det skulle vara en rolig tävling för en billig peng, baserad på standardbilar med standarddäck. 1988 på Mantorp park var F1-föraren Slim Borgudd gästförare i Camaro Cup i team Rodeblad/Magnum Racing.

Mellan åren 1994 och 1998 var den store dominanten Tomas Engström som tog hem inte mindre än fem mästerskapstitlar i rad.

År 2000 bytte klassen reglemente till Super Stock, (SSR), samtidigt som det blev tillåtet med Camaros nya karosser och motorer. De gamla Camarobilarna fanns emellertid kvar, varför man inom bilklassen tävlade med två mästerskap, Super Stock och Super Stock Classic. År 2003 blev det enbart tillåtet med de nya Camarobilarna och klassen ändrade namn till Camaro Cup 2000 för att markera att det handlade om den senaste karossen. Ett flertal av de gamla bilarna skulle istället dyka upp i V8 Challenge. 1999–2003 gick Camaro Cup som supportklass till STCC, men 2004 blev man tvungna till att gå tillbaka till sina rötter och köra inom ramen för det mindre SSK. Säsongen 2005 blev katastrofal med i genomsnitt sex bilar per tävlingshelg och startfältet skulle inte komma över sju startande någon gång under säsongen. För att fylla ut leden blev reglerna generösare och ett par andra racing klasser från SSK lades till i fältet som nu kom att innehålla bland annat ett par före detta STCC-bilar.

2006 var man åter med som supportklass till STCC och startfältet växte snabbt till ungefär 20 bilar. Nytt för säsongen var att man återinförde greppet med gästförare. Nu fanns det en särskild bil som användes för detta och den inbjudne gästen behövde således inte låna någon av de övriga förarnas fordon för att medverka. Under detta år var bland andra Formula Nippon och blivande F1-föraren Björn Wirdheim, OMV Kronos Citroën WRC-föraren Daniel Carlsson, Junior WRC-mästaren P-G Andersson och STCC:s Edward Sandström gästförare.

Till säsongen 2010 byttes generation fyra-bilarna ut mot den nyare generation fem som innebar att man gick över till ett rörramschassi tillverkat av Howe Racing Enterprises i USA. General Motors tävlingsavdelning levererade den första generationens motorer. Under de första åren fanns endast kaross från Chevrolet Camaro att tillgå men 2013 bytte mästerskapet namn till V8 Thunder Cars och möjliggjorde användning av karroser baserade på Ford Mustang och Dodge Challenger.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

År Förare
1975
             Woodhead Super Star Cup           
 Sverige 1. Bo "Emma" Emanuelsson, Göteborg, Camaro Z28
 Sverige 2. Bo "Ridas" Ridström, Huddinge, Camaro 1969
 Sverige 3. Mr Seabeach, Wäxjö, Chevrolet Camaro Z28
 Sverige 4. Ulf "Rökar'n Larsson, Huddinge, Camaro Z28
 Sverige 5. Göran Boström, Johanneshov, Camaro Z28
 Sverige 6. Picko Troberg, Stockholm, Camaro Z28
 Sverige 7. Gunnar Landström, Chevrolet Camaro Z28
 Sverige 8. Hasse "Zäta" Berglund, Göteborg, Camaro Z28
1976
             Puss & Kram Super Star Cup 
 Sverige 1. Ulf Granberg, Lerum, Chevrolet Camaro
 Sverige 2. Bo Emaneuelsson, Göteborg, Chevrolet Camaro
 Sverige 3. Rune Tobiasson, Fjällbacka, Chevrolet Camaro
 Sverige 4. Mr Seabeach, Wäxjö, Chevrolet Camaro
 Sverige 5. Leif Engström, Hedemora, Chevrolet Camaro
 Sverige 6. Reine Wisell, Skurup, Chevrolet Camaro
 Sverige 7. Göran Boström, Johanneshov, Chevrolet Camaro
 Sverige 8. Bo Ridström, Huddinge, Chevrolet Camaro 
 Sverige 9. Ulf Karlsson, Göteborg, Chevrolet Camaro
 Sverige 10. Christer "Svarten" Karlsson, Camaro Z28
1977
            Puss & Kram Super Star Cup 
 Sverige 1. Bo "Emma" Emanuelsson, Camaro Z28, Team Mer
 Sverige 2. Reine Wisell, Camaro Z28, Team Zip Up
 Sverige 3. Christer "Svarten" Karlsson, Camaro Z28, Team Masens bil
 Sverige 4. Kaj Hilding, Smålandsstenar, Camaro Z28
 Sverige 5. Bo Ridström, Huddinge, Camaro Z28, Team Plagan plåt
 Sverige 6. Mr Seabeach, Camaro Z28, Team Solifer
 Sverige 7. Kjell Ahnelöv, Huddinge, Camaro Z28
 Sverige 8. Roger Wibom, Mjölby, Camaro Z28, Team Artex
 Sverige 9. Tommie "Mr Puss & Kram" Weiss, SSK, Camaro Z28, Team Masens bil
 Sverige 10. Björn Ribners, Vadstena, Camaro Z28
1978
            Tretorn Super Star Cup 
 Sverige 1. Ulf Granberg, Lerum, Camaro Z28, Team Sibylla
 Sverige 2. Mats "Lillen" Magnusson,Sollentuna, Woodhill/Magnum Racing
 Sverige 3. Peter Norlander, Göteborg, Team Västkuststugan
 Sverige 4. Bo Ridström, Huddinge, Camaro 1969
 Sverige 5. Roger Wibom, Mjölby, Team Artex
 Sverige 6. Hasse Pulls, Bromma
 Sverige 7. Greger Pettersson, Halmstad, Team Sportpromotion
 Sverige 8. Kurt Olsson, Varberg
 Sverige 9. Bengt Nilsson, Jämtland
 Sverige 10. Björn Ribners, Vadstena
1979
            Tretorn Super Star Cup 
 Sverige 1. Peter Norlander, KAK/V, Camaro Z28, Team Västkuststugan/Magnum Racing
 Sverige 2. Reine Wisell, Tomelilla MK, Camaro Z28, Team Sibylla
 Sverige 3. Ulf Granberg, Anderstorp MK, Camaro Z28, Team Sibylla
 Sverige 4. Mr Seabeach, MK Brinkarna, Camaro Z28
 Sverige 5. Bo Ridström, Huddinge MK, Camaro 1969
 Sverige 6. Roger Wibom, MK Kvarnvingarna, Camaro Z28
 Sverige 7. Ulf "Rökar'n" Larsson, Huddinge MK, Camaro Z28
 Sverige 8. Mats "Lillen" Magnusson, Sollentuna, Camaro Z28, Team Magnum Racing
 Sverige 9. Greger Pettersson, Halmstad, Camaro Z28. Team Sportpromotion
 Sverige 10. Christer "Svarten" Karlsson, Huddinge MK, Camaro Z28
1980
            Super Star Cup
 Sverige 1. Peter Norlander, KAK/V, Camaro Z28, Team Västkuststugan/Magnum Racing
 Sverige 2. Kent Serneholt, UVMK, Camaro Z28, Team Magnum racing
 Sverige 3. Ulf "Rökar'n" Larsson, Huddinge MK Camaro Z28
 Sverige 4. Christer "Svarten" Karlsson, Huddinge MK Camaro Z28
 Sverige 5. Hasse Pulls, Huddinge MK Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 6. Bo "Ridas" Ridström, Huddinge MK Camaro Z28
 Sverige 7. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Camaro Z28
 Sverige 8. Kjell Ahnelöv, Huddinge MK, Camaro Z28 
 Sverige 9. Kjell-Åke "Postis" Johansson, KAK, Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 10. Per Kjellberg, SVKG Göteborg, Camaro Z28 
1981
            Super Star Cup         
 Sverige 1. Ulf "Rökar'n" Larsson, Huddinge MK, Camaro Z28
 Sverige 2. Peter Norlander, KAK/V,Camaro Z28 Team Västkuststugan/Magnum Racing
 Sverige 3. Per Alm, Göteborg ,Camaro Z28
 Sverige 4. Kent Serneholt,SSK, Camaro Z28, Team Magnum racing
 Sverige 5. Thorleif Gustavsson, SSK, Chevrolet Camaro 
 Sverige 6. Greger Pettersson, Halmstad, Camaro Z28, Sportpromotion/Magnum racing
 Sverige 7. Hasse Pulls, SSK, Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 8. Kjell-Åke "Postis" Johansson, SSK, Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 9. Sören Kjellqvist, SSK, Camaro Z28
 Finland 10. Robert Lappalainen, SSK, Camaro Z28
1988
            Camaro Cup 
 Norge 1. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro    82 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     63 poäng
 Sverige 2. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro          63 poäng
 Sverige 4. Sören Hansjons SSK, Chevrolet Camaro          50 poäng
 Sverige 5. Tommie "Mr Puss & kram" Weiss, SSK, Camaro       40 poäng 
 Sverige 6. Slim Borgudd, England, Team Rodeblad/Magnum Racing   20 poäng
 Sverige 7. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro     18 poäng
 Sverige 8. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro        17 poäng
1989
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Greger Kronegård KAK Stockholm, Chevrolet Camaro   175 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     127 poäng
 Norge 3. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro    113 poäng
 Sverige 4. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro       112 poäng
 Sverige 5. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          94 poäng
 Sverige 6. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro     92 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro          87 poäng
 Sverige 8. Christer Simonsen SSK, Chevrolet Camaro        78 poäng
 Sverige 9. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro       75 poäng
 Sverige 10. Staffan Schmidt SSK, Chevrolet Camaro         74 poäng
1990
            Camaro Cup
 Sverige 1. Greger Kronegård KAK Stockholm, Chevrolet Camaro   175 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     133 poäng
 Sverige 3. Tomas Engström SMK Hedemora, Chevrolet Camaro     102 poäng
 Sverige 4. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro     97 poäng
 Sverige 5. Hans Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro        93 poäng
 Norge 6. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro    82 poäng
 Sverige 7. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro       61 poäng
 Sverige 8. Staffan Schmidt SSK, Chevrolet Camaro         54 poäng
 Sverige 9. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro       54 poäng
 Sverige 10. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro       52 poäng
1990
            Grand Final 1990
 Sverige 1. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing
 Sverige 2. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Chevrolet Camaro
 Sverige 3. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro
 Sverige 4. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro
 Sverige 5. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro      
1991
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Greger Kronegård KAK Stockholm, Chevrolet Camaro   122 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     106 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro        99 poäng
 Sverige 4. Ulf "Mr Super star" Granberg, Göteborg, Camaro     90 poäng
 Sverige 5. Hans Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro        65 poäng
 Sverige 6. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          61 poäng
 Sverige 7. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro     53 poäng
 Norge 8. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro    52 poäng
 Sverige 9. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro      51 poäng
 Sverige 10. Poul Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro       50 poäng
1992
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro    117 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     100 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro        98 poäng
 Sverige 4. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          92 poäng
 Sverige 5. Poul Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro        76 poäng
 Sverige 6. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro       74 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro          70 poäng 
 Sverige 8. Felix Dubrawski Jr, Team Westom, Chevrolet Camaro   69 poäng
 Sverige 9. Ulf "Mr Super star" Granberg, Göteborg, Camaro     54 poäng
 Sverige 10. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro     46 poäng 
1993
            Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro     64 poäng
 Sverige 2. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          61 poäng
 Sverige 2. Felix Dubrawski Jr, Team Westom, Chevrolet Camaro   61 poäng
 Sverige 4. Ulf "Mr Super star" Granberg, Göteborg, Camaro     54 poäng
 Sverige 5. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     53 poäng
 Sverige 6. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro          48 poäng
 Sverige 7. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro       43 poäng
 Sverige 7. Bo "Trollet" Hollström, Mälaröarnas MK, Camaro     43 poäng
 Sverige 9. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro       41 poäng
 Sverige 10. Bill Berggren,SSK, Chevrolet Camaro, Team Royalbygg  33 poäng
 Sverige 10. Kenneth Julenstam, Åkersberga Gummiverkstad      33 poäng 
1994
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          157 poäng
 Sverige 2. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro       136 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro       131 poäng
 Sverige 4. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     124 poäng
 Sverige 5. Greger Kronegård, KAK Stockholm, Chevrolet Camaro   118 poäng
 Sverige 6. Felix Dubrawski Jr, Team Westom, Chevrolet Camaro   104 poäng
 Sverige 7. Bill Berggren,SSK, Chevrolet Camaro, Team Royalbygg  99 poäng
 Sverige 8. Göran Boström SSK, Camaro, Team Vitvarumäklarna    93 poäng
 Sverige 9. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro       73 poäng
 Sverige 10. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro     67 poäng   
1995
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          227 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     187 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro       174 poäng
 Sverige 4. Greger Kronegård, KAK Stockholm, Chevrolet Camaro   173 poäng
 Sverige 5. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro       171 poäng
 Sverige 6. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro      166 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Camaro, Team Vitvarumäklarna    132 poäng
 Sverige 8. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro       124 poäng
 Sverige 9. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro     112 poäng
 Sverige 10. Bill Berggren,SSK, Chevrolet Camaro, Team Royalbygg 109 poäng
1996
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro          272 poäng
 Sverige 2. Kjell-Åke "Postis" Johansson SSK, Camaro       235 poäng
 Sverige 3. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     232 poäng
 Sverige 4. Göran Boström SSK, Camaro, Team Vitvarumäklarna    161 poäng
 Sverige 5. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro       156 poäng
 Sverige 6. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro       137 poäng
 Sverige 7. Sofia Lassbo, Säters MK, Camaro Team Päsåkers     126 poäng
 Sverige 8. Eva Kjellkvist SSK Team Kamasatools/Magnum Racing   111 poäng
 Sverige 9. Robert Kihlbom Botkyrka MK, Chevrolet Camaro      93 poäng
 Sverige 10. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro     86 poäng
 Sverige 10. Magnus Carlsson Anderstorp RC, Chevrolet Camaro    86 poäng
1997
            Camaro Cup
 Sverige 1. Thomas Engström SMK Hedemora, Camaro         200 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls, SSK, Team Kamasatools/Magnum Racing    124 poäng
 Sverige 3. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro          119 poäng
 Sverige 4. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro         118 poäng
 Sverige 5. Mikael Henriksson SSK, Chevrolet Camaro        109 poäng
 Sverige 6. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro     107 poäng
 Sverige 7. Lars Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta      98 poäng
 Sverige 8. Marcus Lundström SSK, Chevrolet Camaro         90 poäng
 Sverige 9. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro       84 poäng
 Sverige 10. Hans Zetterström Sollentuna BK, Chevrolet Camaro   76 poäng
1998
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Thomas Engström SMK Hedemora, Camaro         290 poäng
 Sverige 2. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro     184 poäng
 Sverige 3. Lazze Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta     147 poäng
 Sverige 4. Marcus Lundström SSK, Chevrolet Camaro        145 poäng
 Sverige 5. Robert Kihlbom Botkyrka MK, Chevrolet Camaro     114 poäng
 Sverige 6. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro      109 poäng
 Sverige 7. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro          92 poäng
 Sverige 8. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro     68 poäng
 Sverige 9. Claes Eriksson MK Skandia, Chevrolet Camaro      53 poäng
 Sverige 9. Görgen Olsson Anderstorp RC, Chevrolet Camaro     53 poäng
1999
            Super Stock
 Sverige 1. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro
 Sverige 2. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro     
1999
            Classic
 Sverige 1. Marcus Lundström SSK, Chevrolet Camaro        213 poäng
 Sverige 2. Lazze Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta     184 poäng
 Sverige 3. Leif Söderlund Rimo MK, Camaro, Team Sunsta      136 poäng
 Sverige 4. Mickael Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta    135 poäng
 Sverige 5. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro     125 poäng
 Sverige 6. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro    109 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro       70 poäng
 Sverige 8. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro          66 poäng
 Sverige 9. Anton Mattsson Umeå, Chevrolet Camaro         51 poäng
 Sverige 10. Stefan Hilding Anderstorp RC , Chevrolet Camaro    48 poäng
2000
            Super Stock
 Norge 1. Thomas Nielsen Camaro, Harald Hellum Racing      135 poäng
 Sverige 2. Marcus Nyberg Camaro, Stena Gotthard Racing Team   109 poäng
 Sverige 3. Göran Boström SSK, Boström Motorsport         108 poäng
 Sverige 4. Lazze Baalack MK Skandia, Camaro, www.Sunsta.com    96 poäng
 Sverige 5. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarvn. AB     80 poäng
 Sverige 6. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarvn. AB   60 poäng
 Sverige 7. Kenneth Ahnelöv Stockholm, Max Motorsport       58 poäng
 Norge 8. Rune Skullerud, Chevrolet Camaro            57 poäng
 Norge 9. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro, OLE Racing    55 poäng
 Sverige 10. Bo "Trollet" Hollström, Boström Motorsport      55 poäng
2000
            Classic
 Sverige 1. Jörgen Eriksson SMK Hedemora,Hedemora Int. Raceway  175 poäng
 Sverige 2. Jonny Gustavsson Björbo, Hedemora Int. Raceway    134 poäng
 Sverige 3. Stefan Hilding Anderstorp RC , Chevrolet Camaro    99 poäng
 Sverige 4. Kaj Jansson, Rimbo, Camaro, www.Sunsta.com       91 poäng
 Sverige 5. Robert Kihlbom Botkyrka MK, Chevrolet Camaro      78 poäng
 Sverige 6. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro     74 poäng
 Sverige 7. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro          63 poäng
 Sverige 8. S-E "Lången" Söderberg, Svenska Statoil AB       51 poäng
 Sverige 9. Per Bonté, Utemiljö AB, Chevrolet Camaro        36 poäng
 Sverige 10. Mikael Solbrand, Svenska Reservdelssupport      30 poäng
2001
            Camaro Cup
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro, OLE Racing   187 poäng   
 Sverige 2. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB  156 poäng
 Sverige 3. Marcus Nyberg Camaro, Stena Gottard Racing Team   142 poäng
 Sverige 4. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB    122 poäng
 Sverige 5. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro      76 poäng
 Sverige 6. Peo Norén, Hyllinge MS, Camaro            72 poäng
 Sverige 7. Kenneth Ahnelöv Stockholm, Team DeWalt        70 poäng
 Sverige 8. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro      33 poäng
 Sverige 9. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro      32 poäng
 Sverige 10. Benno Andreasson, MK Vättle, Chevrolet Camaro    30 poäng
2002
            Camaro Cup 
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing     191 poäng
 Sverige 2. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB      128 poäng
 Sverige 3. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB    122 poäng
 Sverige 4. Anders Brofalk Kocktorp MK, Autoexperten        92 poäng
 Sverige 5. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro        76 poäng
 Sverige 6. Göran Pettersson, Bålsta, Camaro, Team Tema Bygg    71 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Boström Motorsport          67 poäng
 Sverige 8. Peo Norén, Hyllinge MS, Camaro             60 poäng
 Sverige 9. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro       53 poäng
 Sverige 10. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro     15 poäng
2003
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB    184 poäng
 Sverige 2. Anders Brofalk Kocktorp MK, Autoexperten        170 poäng
 Norge3. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing     165 poäng
 Sverige 4. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB      138 poäng
 Sverige 5. Göran Boström SSK, Boström Motorsport          136 poäng
 Sverige 6. Peo Norén, Hyllinge MS, Camaro             134 poäng
 Sverige 7. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro       115 poäng
 Sverige 8. Göran Pettersson, Bålsta, Camaro, Team Tema Bygg     91 poäng
 Sverige 9. Bengt Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB       84 poäng
 Sverige 10. Håkan Ricknäs RHK, Team Söderlarm            62 poäng
2004
            Camaro Cup 
 Sverige 1. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB    134 poäng
 Sverige 2. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB      107 poäng
 Norge3. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing      83 poäng
 Sverige 4. Mikael Gunnarsson, Kristianstad MK, Camaro        67 poäng
 Sverige 5. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro        65 poäng
 Sverige 6. Thomas Gustavsson Borlange MK, Chevrolet Camaro     61 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro        58 poäng
 Sverige 7. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro      53 poäng 
 Sverige 9. Anders Brofalk Kocktorp MK, Team MECA          48 poäng
 Sverige 10. Bengt Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB       47 poäng
2005
            Camaro Cup
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing      56 poäng
 Sverige 2. Janne "Cash" Nilsson SSK, Team "Cash" Nilsson      51 poäng
 Sverige 3. Christian Nilsson, Team "Cash" Nilsson          26 poäng
 Sverige 4. Tony Bryntesson, SHRA Jönköping, Team Bryntesson     23 poäng
 Sverige 5. Thomas Gustavsson Borlänge MK, Chevrolet Camaro     17 poäng
 Sverige 6. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro      16 poäng 
2006
            Camaro Cup
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing     364 poäng
 Sverige 2. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB      358 poäng
 Sverige 3. Anders Brofalk Kocktorp MK, Team MECA          352 poäng
 Sverige 4. Fredrick Bylund, Kolsva MS, Team Bylund         258 poäng
 Sverige 5. Thomas Gustavsson Borlänge MK, Chevrolet Camaro     250 poäng
 Sverige 6. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro        246 poäng
 Sverige 7. Janne "Cash" Nilsson SSK, Team "Cash" Nilsson      222 poäng
 Sverige 8. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro      208 poäng
 Sverige 9. Christian Nilsson,Västerås MS, Team "Cash" Nilsson   198 poäng
 Sverige 10. Jan Aronsson, Skene MS, Chevrolet Camaro        184 poäng
2007
            Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Brofalk #69, Camaro, Team Bryntesson       386 poäng
 Sverige 2. Per-Gunnar Andersson #696, Camaro, Team Bryntesson   362 poäng
 Sverige 3. Jonny Gustavsson #2, Borlänge MK, Chevrolet Camaro   338 poäng
 Sverige 4. Magnus Krokström #66, Camaro, Team Bryntesson      330 poäng
 Sverige 5. Marcus Lundström #43, Lundström motorsport       272 poäng
 Norge 6. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing      254 poäng
 Norge 7. Bernard Kongserud #39, Lindum-Konserud Racing      218 poäng
 Sverige 8. Christian Nilsson #20, Team "Cash" Nilsson       192 poäng
 Sverige 8. Jan Aronsson #35, Skene MS, Chevrolet Camaro      192 poäng
 Sverige 10.Kjell Folkesson, Björkviks MC, Chevrolet Camaro     186 poäng
2008
            Riksmästerskap RM i Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Brofalk #69, Team Bryntesson           92 poäng
 Norge 2. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing      63 poäng
 Sverige 3. Magnus Krokström #66, Team Bryntesson          63 poäng 
 Sverige 4. Mikael Wärn #77, MPW Racing               56 poäng
 Norge 5. Bernard Kongserud #39, Lindum-Konserud Racing      43 poäng
 Sverige 6. Marcus Lundström # 43, Lundström motorsport       26 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson #2 Eljas Motorsport           25 poäng
 Sverige 8. Fredrick Bylund #11, Team Bylund             22 poäng
 Sverige 9. Mårten Hansén #18, Team Bålstasläpet/Magnum Racing    18 poäng
 Sverige 10. Jörgen Eriksson #45, Rättviks Racing          15 poäng
2008
            Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Brofalk #69, Team Bryntesson           404 poäng
 Sverige 2. Mikael Wärn #77, MPW Racing               332 poäng
 Sverige 3. Magnus Krokström #66, Team Bryntesson          324 poäng
 Norge 4. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing      310 poäng
 Sverige 5. Marcus Lundström # 43, Lundström motorsport       266 poäng
 Norge 6. Bernard Kongserud #39, Lindum-Konserud Racing      258 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson #2 Eljas Motorsport          222 poäng
 Sverige 8. Fredrick Bylund #11, Team Bylund            202 poäng
 Sverige 9. Jörgen Eriksson #45, Rättviks Racing          172 poäng
 Sverige 10. Mårten Hansén #18, Team Bålstasläpet/Magnum Racing   170 poäng
2008
            Junior Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Mårten Hansén #18, Team Bålstasläpet/Magnum Racing   168 poäng
 Sverige 2. Christian Nilsson #20, Team "Cash" Nilsson       134 poäng
 Sverige 3. Algot Öberg #18 Eljas motorsport            124 poäng
 Sverige 4. Tommie Eliasson #52, Team X3M              120 poäng
 Sverige 5. Niklas Johansson #99, Nice Engineering         119 poäng
 Sverige 6. Mikael Granberg #35, Team Fini-Granberg Motorsport   116 poäng
 Sverige 7. Daniel Svensson #57, Lundström motorsport        43 poäng
2009
            Riksmästerskap RM i Camaro Cup
 Norge 1. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing      267 poäng 
 Sverige 2. Magnus Krokström #66, Team Bryntesson          256 poäng
 Sverige 3. Anders Brofalk #69, Team Bryntesson           213 poäng 
 Sverige 4. Mikael Wärn #77, MPW Racing               204 poäng
 Sverige 5. Fredric Magnusson # 86, Team Magnusson Motorsport    195 poäng
 Sverige 6. Marcus Palnér #96, Team Bryntesson            176 poäng
 Sverige 7. Jonas Nilsson # 33, JN Racing              160 poäng
 Sverige 8. Jörgen Eriksson #45 Emerén Motorsport          157 poäng
 Sverige 9. Marcus Larsson #64, Fini-Granberg Motosport       149 poäng
 Sverige 10. Stefan Jacobsson #73, Nice Engineering         143 poäng
2009
            Junior Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Fredric Magnusson # 86, Team Magnusson Motorsport    273 poäng
 Sverige 2. Marcus Palnér #96, Team Bryntesson            261 poäng
 Sverige 3. Marcus Larsson #64, Fini-Granberg Motosport       252 poäng
 Sverige 4. Tommy Eliasson #52, Team X3M               242 poäng
 Sverige 5. Hampus Lindqvist #4 Lindqvist Racing           176 poäng
 Sverige 6. Niklas Johansson #99, Nice Engineering          150 poäng
 Sverige 7. Daniel Svensson #57, Lundström motorsport        146 poäng
 Sverige 8. Fredrik Ros #22, Team Ros                 76 poäng
 Sverige 9. Christian Nilsson #20, Team "Cash" Nilsson        42 poäng 
2010
            Riksmästerskap RM i Camaro Cup
 Sverige 1. Tomas Engström #17, Brings Racing            303 poäng 
 Sverige 2. Alexander Graff #16, Brings Racing            300 poäng
 Sverige 3. Fredrik Ros #47, Emerén Motorsport            257 poäng 
 Sverige 4. Anderas Ahlberg #5, BMS Events              194 poäng
 Sverige 5. Michael Wärn #77, Memphis Racing             177 poäng
 Sverige 6. Magnus Krokström #48, Memphis Racing           177 poäng
 Sverige 7. Peggen Andersson #9, Usabil.nu              157 poäng
 Sverige 8. Tobias Brink #1 Brink Motorsport             142 poäng
 Norge 9. Ole Martin Lindum #37, Lindum Racing           139 poäng
 Sverige 10. Mikael Granberg #8, www.fini.se             137 poäng
2010
            Camaro Cup Gen 4
 Sverige 1. Marcus Larsson #64, Bryntesson Motorsport        351 poäng 
 Sverige 2. Hampus Lindqvist #4, Memphis Racing           250 poäng
 Sverige 3. Andrè Andersson #20, Orange Performance         215 poäng 
 Sverige 4. Jörgen Edström #91, MPS Motorsport            178 poäng
 Sverige 5. Simon Reinberth #40, Eljas Motorsport          165 poäng
 Sverige 6. Margaretha J Hagman #44, Maggan Racing          148 poäng
 Sverige 7. Daniel Svensson #57, Lundström Motorsport        134 poäng
 Sverige 8. Jonas Nilsson #33 JN Racing               129 poäng
 Sverige 9. Richard Berggren #84, Memhis Racing            88 poäng
 Sverige 10. Jonny Gustavsson #2, Björbo Racing            48 poäng
2010
            Junior Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Alexander Graff # 16, Brings Racing           321 poäng
 Sverige 2. Fredrik Ros #47, Emrèren Motorsport           297 poäng
 Sverige 3. Andreas Ahlberg #5, BMS Events              255 poäng
 Sverige 4. Tobias Brink #1, Brink Motorsport            231 poäng
 Sverige 5. Mikael Granberg #8 www.fini.se              220 poäng
 Sverige 6. Ted Brink #7, Brink Motorsport              187 poäng
 Sverige 7. Marcus Palnér #96, Bryntesson motorsport         185 poäng
 Sverige 8. Tommie Eliasson #52, Orange Performance         169 poäng
 Sverige 9. Marcus Larsson #64, Bryntesson Motorsport        160 poäng
 Sverige 10. Stein Frederic Akre #98, Team Trysil          136 poäng 

Spel[redigera | redigera wikitext]

I Digital Illusions, CE. spel STCC 2 från 1999 är Camaro Cup en av de två tillgängliga mästerskapen (det andra är STCC).

Under 2008 släppte SimBin Studios i samarbete med STCC AB spelet STCC – The Game till PC. Spelet innehåller alla banor, förare och bilar som var med under 2008 årets säsong. Spelet är en fristående version av spelet RACE 07.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]