Camping

Från Wikipedia
Version från den 4 augusti 2017 kl. 17.57 av Shadowsinthesun (Diskussion | Bidrag) (Juridisk grund för definitionen camping)
Den här artikeln handlar om camping i allmänhet. För anläggningen camping, se campingplats.
Camping bredvid den Barrieresjön, Barriere, British Columbia

Camping är en variant av turism där man bor i tält, husvagn, husbil, stugby eller liknande, men inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel. Vanligen färdas campingturisten med motorfordon, cykel, eller båt. Om man bor under bar himmel, vandrar till fots eller färdas med kanot, brukar man i stället tala om hajk.

Campare är en person som utnyttjar en mobil boendeform oavsett plats och syfte. Innebörden har utvecklats genom åren och innefattar fler än de som bor på en campingplats. Även den som övernattar i husvagn, husbil etcetera vid sport- och fritidsaktiviteter inkluderas i dag i ordet campare. En campare definieras alltså snarare utifrån den mobila boendeformen än var campingen genomförs. [1] [2]

Husbil som parkerar räknas inte som camping, om inte extern utrustning finns, dvs så snart bord och stolar är utsatta, markis utfälld eller stödben, hjulkilar används, räknas det som camping. I övrigt är det normal parkering (jmf personbil)

Tilläggas bör att det inte finns någon juridisk grund för påståendena ovan avseende vare sig camping eller vad som definierar camping. En husbil pb klass 2 är en bil och en husvagn är ett släp. Där man placerar dessa är den juridiska formen "stanna" eller "parkera"

Kommersiell camping i Sverige

Camping är Sveriges näst vanligaste kommersiella boendeform för turism och står för cirka en tredjedel av alla gästnätter. Sommartid (juni-aug) är 45,4 procent av alla kommersiella gästnätter förlagda på campingplatser. [3] (hotell, vandrarhem och stugbyar står för mindre än 50 procent). Graden av service är klassificerad med ett nationellt stjärnsystem där fem stjärnor innebär den högsta servicegraden. Vintertid är flertalet campingplatser stängda, men upplåter ofta platser för husvagnsuppställning över säsongen eller årsvis.

Camping med husvagn och förtält.

Merparten av Sveriges större och mer etablerade campingplatser är medlemmar i SCR (Svensk Camping) och för att campa på dessa platser krävs ett CKE-kort (Camping Key Europe). Camping Key Europe ägs av Camping Key Alliance. SCR Svensk Camping är en av parterna i Camping Key Alliance, de övriga parterna är NHO Reiseliv i Norge, Campingrådet i Danmark, Camping Finland, ANWB i Nederländerna och ADAC i Tyskland

Bland svenska campingkedjor märks Regenbogen, Nordic Camping, Public Camp, First Camp, Family Camp och Grönklitt-gruppen.

I Campingkatalogen listas 509 stycken (2009) campingplatser i kategorin F-Camping (FC. Fristående camping, f-camping, betyder att campingplatsen inte är knuten till någon organisation, exempelvis SCR (Svensk Camping). Campingen kräver med andra ord inte att du har något campingkort eller medlemskap.

Camping utomlands

Nya Zeeland

I Nya Zeeland får man generellt sett vildcampa så länge man inte gör intrång på någons mark eller att det råder campingförbud. Många kommuner i landet har förbjudit camping utan egentliga lagliga anledningar så förvirring råder kring ämnet. De flesta turister och inhemska medborgare använder sig av landets "DOC"[4] campingar som är billiga och oftast använder sig av en "self pay box", priset ligger mellan 0-19 NZ$ per person (Februari 2015).

USA

I USA finns det en uppsjö av olika sorters campingplatser och det kan vara svårt att hitta dessa då det är en lång rad myndighetsorganisationer, privatpersoner, företag osv som förvaltar dessa. Vildcamping utan tillstånd är generellt sett förbjudet med undantag i vissa områden. Många "National Forest" kräver att man i förväg ansöker om tillstånd om camping.

Turister tillråds att besöka närmaste Tourist info center för gällande regler.

I USA kategoriserar man camping i tre nivåer:[5]

  1. Recreational camping - Campingplatser med vatten, avlopp, el och kan även rymma faciliteter som pool, spelrum osv.
  2. Primitive camping - Campingplatser som oftast bara har toaletter att tillgå, ibland finns vatten och mer sällan el.
  3. Wilderness camping - Camping i det vilda utan faciliteter, kräver ofta att man ansöker om tillstånd.

Se även

Referenser


Externa länkar