Campingbåt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Campingbåt är en typ av fritidsbåt som tillverkades från 1930-talet till 1960-talet. Det är fråga om öppna båtar med fördäck, vindruta och oftast utombordsmotor. Längden är vanligen mellan 5 och 6 meter. En av de första konstruktionerna, kanske den allra första, härstammar från den kände konstruktören C G Pettersson. Byggnadsmaterialet är trä, utom på de senaste båtarna som gjordes i plast.

Campingbåt var den första typ av fritidsbåt i Norden som serietillverkades. Stora serier ledde till ett pris som gjorde dem överkomliga för "vanligt folk" till skillnad från tidigare fritidsbåtar var mer av ett överklassnöje. Till de första stora tillverkarna hörde Storebro-varvet i Småland.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Campingbåten M/Y Drott från 1954 i Heleneborgs båtklubbs monter på båtmässan Allt för sjön i mars 2019. Längd 6,90 m, bredd 1,80 m. Konstruktör: Gunnar Skålén, Skåléns Båtbyggeri AB i Säffle. Båten bakom M/Y Drott är M/Y Frida, en Monark 670 konstruerad av Pelle Petterson. Campingbåten M/Y Drott från 1954 i Heleneborgs båtklubbs monter på båtmässan Allt för sjön i mars 2019. Längd 6,90 m, bredd 1,80 m. Konstruktör: Gunnar Skålén, Skåléns Båtbyggeri AB i Säffle. Båten bakom M/Y Drott är M/Y Frida, en Monark 670 konstruerad av Pelle Petterson.
Campingbåten M/Y Drott från 1954 i Heleneborgs båtklubbs monter på båtmässan Allt för sjön i mars 2019. Längd 6,90 m, bredd 1,80 m. Konstruktör: Gunnar Skålén, Skåléns Båtbyggeri AB i Säffle. Båten bakom M/Y Drott är M/Y Frida, en Monark 670 konstruerad av Pelle Petterson.