Candida albicans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Candida albicans
Candida albicans
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamSporsäcksvampar
Ascomycota
KlassSaccharomycetes
OrdningSaccharomycetales
FamiljSaccharomycetaceae
Släkte'Candida'
ArtC. albicans
Vetenskapligt namn
§ Candida albicans
AuktorBerkhout, 1923
Synonymer

Candida stellatoidea[1]

Oidium albicans[2]

Candida albicans är en svampart. Denna svampsort liknar jäst och är vanligt förekommande. Den är en vanlig orsak till kronisk mukokutan kandidos, det vill säga en kronisk beläggning av svamp i kroppen. Man kan bära denna svampart utan att få några obehag, detta är mycket vanligt.

Symbios med probiotika[redigera | redigera wikitext]

De nyttiga bakterierna lever i symbios i kroppen så ingen bakterie växer mer än de andra. När dessa bakterier samarbetar bildar de ett surt ämne som gör att Candida-svampen inte växer och blir för stor. På senare tid har man upptäckt att Candida-svampen lever i större skala och tar mer näring än bakterierna. Detta tros vara en koppling med antibiotika, då antibiotikan som ska döda de sjukdomsalstrande bakterierna även dödar många av de nyttiga bakterierna. Detta resulterar i att Candida-svampen kan växa och föröka sig.

En lösning till detta problem är att man kan inta mer probiotika-bakterier som är nyttiga bakterier och höjer immunförsvaret, samt hjälper till att återställa den naturliga balansen mellan Candida och de nyttiga bakterierna.[3]

Infektion[redigera | redigera wikitext]

Vid en infektion av Candida bör husläkare uppsökas om inte infektionen själv går över. Besvären finner man vanligast på huden, i munnen samt i slidan. Störst risk för infektion har spädbarn, gravida och äldre. I munhålan kallas denna infektion Torsk, och uppstår oftast om man använder tandprotes. Hos kvinnor är denna infektion vanligast i slidan och den är så vanlig att de flesta kvinnor har haft infektionen någon gång i livet. [4]

Candidainfektion kan även uppstå vid muntorrhet på grund av inhalation av exempelvis Symbicort, vilket beror på upplagring i munhålan, och kan motverkas av munsköljning efter inhalation. [5].

Symtom[redigera | redigera wikitext]

Man kan få tre symtom i munnen.

  1. Vita beläggningar på kindernas insida samt på tungan.
  2. Rödaktig irriterad slemhinna samt sveda under en avtagbar protes.
  3. Sprickor med irritation i mungiporna.

I kvinnans underliv är klåda och sveda de tydligaste symtomen. Vid sällsynta fall kan en vitaktig, luktfri flytning uppstå.

Förebyggande[redigera | redigera wikitext]

Det är svårt att förebygga sig mot en Candida-infektion eftersom den är så vanlig. Det man bör tänka på är att ha alla hudveck torra och rena. Ljumskar, hals, under brösten samt armar är några av de hudveck som är bra att hålla rena och torra. För kvinnor bör underkläder vara i bomullsmaterial.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Candida albicans at NCBI Taxonomy browser, url accessed 2006-12-26
  2. ^ "Factors Affecting the Morphology of Candida Albicans" Dan Otho McClary Annals of the Missouri Botanical Garden, Vol. 39, No. 2 (May, 1952), pp. 137-164. doi:10.2307/2394509
  3. ^ ”Candida motverkas av nyttiga bakterier”. Nyfiken vital. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121019134003/http://www.nyfikenvital.org/?q=node%2F1108. Läst 26 april 2012. 
  4. ^ ”Candidainfektion”. Vårdguiden. Arkiverad från originalet den 19 september 2011. https://web.archive.org/web/20110919225516/http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Candidainfektion/. Läst 19 april 2012. 
  5. ^ ”Symbicort Turbuhaler”. FASS. FASS. http://www.fass.se/LIF/product?7&userType=2&nplId=20000825000296&docType=6. Läst 28 maj 2014. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans