Carl Axel Setterberg

Från Wikipedia
Carl Axel Setterberg

Carl Axel Setterberg, född 1812 i Bogsta socken, död 7 januari 1871 i Vasa i Finland, var en svensk stadsplanerare och arkitekt.

Setterbergs stadsplan för Vasa från 1855.

Efter fullgjorda studier vid Stockholms konstakademi blev Setterberg 1841 murarmästare, varpå han utsågs till länsbyggmästare i Gävleborgs län. Han utsågs av guvernör Berndt Federley till extra ordinarie länsarkitekt i Vasa 1853 (som efterträdare till den avsatte C.J.E. Gustavson). Efter att Setterberg erhållit finskt medborgarskap blev han ordinarie länsarkitekt 1855. Vasa hade brunnit ned 1852 och han upphovsman till Vasas stadsplan och till flera byggnader där. Hans stadsplan för Vasa användes också till Umeå efter stadsbranden 1888.

I sin stadsplan är Setterberg inspirerad av empirestilen och Carl Ludvig Engels plan för Åbo, med ett utpräglat symmetriskt gatunät, esplanader och fristående parkomslutna praktbyggnader, och brandgator. Ett romantiskt drag hos Setterberg är att han bevarar naturliga asymmetrier vid strandkanter vilka harmonierar med esplanaderna med hjälp av strandparker och grönområden. Setterbergs offentliga byggnader är uppförda i nygotisk stil.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]