Carl-Axel Johansson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl-Axel Johansson

Mandatperiod
2001–2002
2002–2004
Valkrets Skåne läns södra

Född 1947
Politiskt parti Kristdemokraterna,
tidigare Moderaterna
Yrke leg. läkare

Carl-Axel Johansson, född 1947, är en svensk politiker (kristdemokrat, tidigare moderat)[1], som var riksdagsledamot för Moderaterna 20012004, invald för Skåne läns södra valkrets.[2][1]

I riksdagen var han ledamot i socialutskottet 2002–2004. Han var även suppleant i arbetsmarknadsutskottet, finansutskottet, konstitutionsutskottet och socialförsäkringsutskottet.[2]

Dessförinnan hade han varit aktiv i kommunalpolitiken i Ystad, i kommunfullmäktige och i barn- och utbildningsnämnden samt ordförande för Moderaterna i Ystad. Han invaldes också i regionfullmäktige i Skåne med uppdrag i RUB (regionala utvecklingsberedningen).

Johansson utövade sitt yrke som läkare även under tiden i riksdagen. Han ville inte vara beroende av nomineringar till olika politiska uppdrag utan kunna känna en självständighet i politiken. Detta innebar att han lämnade riksdagen 2004, då de "nya moderaterna" började lanseras. Han ansåg nämligen att den nya moderata linjen inte stämde överens med de värderingar han själv hade och som han hade väljarnas mandat för i riksdagen.[källa behövs] Han var sedan partilös, men bibehöll sitt samhällsintresse, som till slut åter ledde till politiskt engagemang.

Inför valet 2010 gick han med i Kristdemokraterna[källa behövs] och engagerade sig kommunalt i Ystad. Efter valet bildades en politisk ledning i Ystad kommun – 5-klövern (M, FP, C, KD och MP). Han fick då förtroendet att vara 1:e vice ordf i barn- och utbildningsnämnden och ordförande för KD i Ystad. Senare under mandatperioden blev Johansson ledamot i kommunstyrelsen, hamnutskottet samt gruppledare för KD i kommunfullmäktige. Ordförandeposten i KD lämnade han 2013 för att bli valledare inför valet 2014.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Blume, Ebba: Läkare som tar plats i riksdagen, Sjukhusläkaren, 14 september 2018 (Läst 2 december 2020)
  2. ^ [a b] Carl-Axel Johansson (KD), Sveriges riksdags webbplats (Läst 18 april 2021)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]