Carl-Ingemar Perstad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl-Ingemar Perstad
FöddCarl-Ingemar Perstad
4 september 1945 (74 år)
Uppsala
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist
Känd förTrafikmagasinet

Carl-Ingemar Perstad, född 4 september 1945 i Uppsala, är en svensk journalist. Han var programledare och producent för SVT:s motor- och trafikprogram Trafikmagasinet, som han grundade och ledde i 24 år.

Perstad växte upp i Uppland och Hälsingland som son till kontraktsprosten Emil Perstad.[1] Som 15-åring började han extraknäcka som frilansjournalist för lokaltidningarna Ljusdals-Posten, Hälsingekuriren, Hälsinglands Tidning och Ljusnan i Bollnäs. Efter realexamen anställdes Perstad som journalist vid Tidningarnas Telegrambyrå i Sundsvall. Studierna kompletterades med ett år på Poppius Journalistskola i Stockholm. Efter militärtjänst vid Försvarsmaktens högkvarter och anställningen på TT arbetade han för Västernorrlands Allehandas centralredaktion i Härnösand, där han hade huvudansvaret för bil- och trafikbevakningen.

År 1973 fick han en tjänst i Gävle som journalist och reporter för Regionalradion och med trafikbevakning för TV:s Aktuellt som specialitet.

År 1978 producerade Perstad det första Trafikmagasinet, där han stundtals samtidigt var producent, programledare och reporter.[2] I februari 2002 avskedades han då han kört testbilar på fritiden.[3][4] Därtill kom att han ej redovisat SVT:s pengar korrekt och ungefär 82 000 kronor hade förskingrats. I efterföljande rättsprocesser fick SVT kritik för sin hantering av ärendet i två likalydande domar, i länsrätten i november 2006 och i kammarrätten 9 juli 2007. Kammarrätten ansåg att Perstad under lång tid haft en orimligt stor arbetsbörda och att detta försvårade för honom att fullgöra sina åtaganden.[5][6]

År 1987 belönades Perstad av Kungliga Automobilklubben för sina insatser för svensk trafiksäkerhet.

Efter tiden i Trafikmagasinet arbetar Perstad fortfarande som motorjournalist främst i USA för svenska medier, producerar motorprogram på bland annat Youtube men även till andra och dessutom är han vigselförrättare för svenska par som vill gifta sig i Florida.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Perstad, C Emil i Vem är Vem?: Norrland, supplement, register (andra upplagan, 1968)
  2. ^ Östgötacorrespondenten[död länk]
  3. ^ Bilsport Arkiverad 23 april 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ Kärrman, Jens (1 maj 2002). ”Perstad ger upp, blir avskedad”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10275153.ab. Läst 29 november 2017. 
  5. ^ Östgötacorrespondenten Arkiverad 10 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ Östgötacorrespondenten[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]