Carl Gustav Fleischer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl Gustav Fleischer
Carl Gustav Fleischer 1940b.jpg
Carl Gustav Fleischer, omkring 1940
Född28 december 1883[1]
Bjørnør
Död19 december 1942[1]
Washington, D.C.
BegravdVår Frelsers gravlund
NationalitetNorsk
Alma materNorska militärakademin (Krigsskolen) Blue pencil.svg
SysselsättningMilitär
UtmärkelserKnight Commander av Bathorden
Krigskorset
Redigera Wikidata

Carl Gustav Fleischer KCB, född 28 december 1883, död 19 december 1942, var en norsk general och den första landschefen för att vinna en stor seger mot tyskarna under andra världskriget. Efter att ha följt den norska regeringen i exil i slutet av den norska kampanjen begick Fleischer självmord efter att ha blivit förbipasserad till överenskommelse som befälhavare för Försvarsmakten i exil och skickades till obetydlig post som befälhavare för norska styrkor i Kanada .

Tidigt och personligt liv[redigera | redigera wikitext]

Fleischer föddes i Bjørnør (nu Roan) i Sør-Trøndelag som son till norska pastorn Carl Edvard Fleischer (1843-1885) och Johanne Sophie Fergstad (1850-1926). Efter att hans far dog, flyttade Fleischer med sin mamma för att växa upp i Trondheim. Hans barndomshem var en kännetecknad av kristendomen, enkelheten och frugaliteten.

Hans förfäder hade migrerat från Elbing i Östpruz till Norge, först med Tobias Fleischer (1630-1690) som befann sig i Kongsberg. Nuvarande släkting härstammar från Tobias brorson Herman Reinhold Fleischer (1656-1712), som också hade anmärkningsvärda barn i Danmark. Carl Gustav Fleischer var en efterkommer av Herman son Philip Johan Fleischer (1699-1763). Anmärkningsvärda släktingar inkluderar Philips broder Baltzer Fleischer och morfar Palle Rømer Fleischer och Carl Gustavs bror, biskop Andreas Fleischer. Carl Gustav Fleischer var också en mer avlägsen släkting till Carl August Fleischer, Nanna Fleischer, Agnes Fleischer och August Fleischer.

Carl Gustav Fleischer gifte sig med Antonie "Toni" Charlotte Hygen (1888-1947) 1919 i Kristiania. Under sin fritid åtnjöt Fleischer akvarellmålning och öringfiske.

Militär karriär[redigera | redigera wikitext]

Före andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Motiverad av ekonomiska osäkerheter gick Fleischer till den norska militärakademin och tog examen som den näst bästa studenten 1905. Akademin instillerade i unga Fleischer en stark tro på att den militära officerens första uppgift var att försvara sitt land och att förordningarna skulle betraktas som stående beställningar i kritiska situationer.

1917 gjorde Fleischer kaptenens rang.

1919-1923 var han anställd för den norska 6: e divisionen innan han blev befälhavare för det 14: e infanteridirektet (IR 14) i Mosjøen. Samtidigt som han tjänstgjorde i norra Norge blev Fleischer en ivrig författare av militärmanualer och arbetade ständigt med att utveckla de norska försvarsmakten i linje med de speciella förutsättningarna för den norska naturen och samhället.

Från 1909 till 1933 höll han olika ståndpunkter i den norska generalstaben. Dessutom tjänstgjorde han som kapten och beordrade bolag 4 av de norska kungliga vaktarna 1926-1929, chef för kommandosekreterarens personal vid adjutanter 1933-1934 och som lärare vid Norska försvarshögskolan 1928-1934. Han redigerade också militärjournalen Norsk Militært Tidsskrift. Under sin tid på generalstaben varnade Fleischer om möjligheten till en överraskningsattack på centrala delar av Norge. Han uppgav också att det bästa sättet att konfrontera en sådan attack var en kombination av att försvara kustposterna medan huvudstyrkorna mobiliserades i bakre områden i det inre av landet.

1930 blev han befordrad till storleksordningen, och 1934 blev en överste som antog befäl för Sør-Hålogalandregimentet (Infanteri Regiment 14).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Norsk biografisk leksikon, Kunnskapsforlaget, omnämnd som: CarlGustav Fleischer, Norsk biografisk leksikon ID: Carl_Gustav_Fleischer, läst: 9 oktober 2017