Carl Julius Bernhard von Bohlen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Carl Julius i uniform med harnesk under rocken. Målning från ca 1770 av Johan Henrik Scheffel.

Carl Julius Bernhard von Bohlen, född 17 januari 1738 på Karlsburg, död 10 januari 1813, var en tysk greve som var verksam i Sverige där han blev en av rikets herrar.

Carl Julius Bernhard von Bohlen tillhörde en grevlig släkt von Bohlen från Preussen som är känd sedan 1316. Huvudmannagrenen bosatte sig i Pommern. Hans far Carl Heinrich Bernd von Bohlen var riksgreve och svenskt regeringsråd i Svenska Pommern och modern hette Anna Eleonora von Normann. Carl Julius Bernhard von Bohlen var arvherre till Karlsburg, Jasedow, Steinfurt och Zarkow, och herre till Murchin, Libbenow, Crenzow och Zarrentin. I Svenska Pommern blev han en av rikets herrar och generallöjtnant. Han utsågs till kommendör av stora korset av Svärdsorden.

Greve von Bohlens första hustru var friherrinnan Hedvig Birgitta Magdalena von Krassow vars mor var en svensk grevinna Lillienstedt. Bland deras ättlingar finns furstar av Carolath-Beuthen och Schönaich-Carolath, varav en ättling Henriette av Schönaich-Carolath var gift med Vilhelm II av Preussen (barnlöst äktenskap) och sedan med prins Karl Franz av Preussen av huset Hohenzollern, den föregående makens barnbarn i dennes första äktenskap.

Källor[redigera | redigera wikitext]