Carl Lagerbring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl Lagerbring
Carl Lagerbring i nationella dräkten med Serafimerordens band över axeln, och runt halsen bär han kommendörstecknen för Nordstjärneorden och Svärdsorden, på bröstet bär han riddartecknet för Vasaorden och Serafimerordens kraschan.
Titlar
Landshövding i Södermanlands län
Tidsperiod 1792-1794
Utnämnd av Gustav IV Adolf
Företrädare Per Abraham Örnsköld
Efterträdare Salomon Jakob Gyllenadler
Tidsperiod 20 februari, 1796
Utnämnd av Gustav IV Adolf
Tidsperiod 1812
Utnämnd av Karl XIII
Personfakta
Född 2 maj, 1751
Lund
Nationalitet Sverige Sverige
Död 14 mars 1822 (70 år)
Stockholm
Släkt
Frälse- eller adelsätt Lagerbring
Sätesgård Vendelsö gård
Far Sven Lagerbring
Mor Marta Beata Lagercreutz

Carl Lagerbring, född den 2 maj 1751 i Lund, död den 14 mars 1822, var en svensk greve, ämbetsman, serafimerriddare och en av rikets herrar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lagerbring var son till den lundensiske historikern Sven Lagerbring och dennes hustru Maria Beata Lagercreutz. 1771 fick han en plats på Riksarkivet med förord av fadern, som ville ha hjälp med historiska efterforskningar. 1778 anställdes han som protokollssekreterare vid krigsexpeditionens kungliga kansli och följde Gustav III under hans utländska resor men också i Finland under de första krigsåren. 1790 hemskickades dock Lagerbring och blev sekreterare i den i kungens frånvaro förordnade regeringen. På sin dödsbädd hade Gustav III utnämnt Lagerbring till sekreterare i förmyndarregeringen, men i likhet med andra gustavianer avlägsnades han från händelsernas centrum och utsågs i stället i augusti 1792 till landshövding i Södermanlands län. Redan 1794 avgick han dock från sin post. Vid Gustav IV Adolfs makttillträde 1796 utsågs Lagerbring till överpostdirektör och 1797 till statssekreterare för krigsärenden. Efter revolutionen 1809 återgick Lagerbring till sin plats vid Postverket. 1812 blev han lantmarskalk vid riksdagen i Örebro 1812, samma år statsråd och serafimerriddare, 1813 utnämndes han till friherre och en av rikets herrar och 1818 upphöjdes han i grevlig värdighet.

Utmärkelser[1][redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Ämbetstitlar
Företräddes av
Per Abraham Örnsköld
 Landshövding i Södermanlands län
1792–1794
Efterträddes av
Salomon Jakob Gyllenadler