Carl Malmstensskolan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Carl Malmstens Verkstadsskola)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Carl Malmstensskolan i Bodals gård, LarsbergLidingö. Fotot taget i september 2009.

Carl Malmstensskolan, formellt Malmstens Linköpings universitet, grundades av Carl Malmsten 1930 som en del av dåvarande Olofskolan, sedan 2000 en filial till institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet, och sedan september 2009 belägen i LarsbergLidingö. Verksamheten består av fyra utbildningar inom möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skolan var ursprungligen en del av den av Malmsten grundade grundskolan Olofskolan, och kallades då Olofskolans Verkstad, en tidvis framstående yrkesinriktad möbelsnickeriutbildning. Skolan har haft olika namn under skiftande epoker. 1948 kallades skolan Malmstens Nyckelviksverkstadsskola för att senare få namnet Carl Malmstens Verkstadsskola CMV. Skolan hade under 60 år sina lokaler på Södermalm i Stockholm.

En av de mera namnkunniga ledarna för skolan var under många år gitarrbyggaren professor Georg Bolin.

Fastighet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bodals gård

Fastigheten Bodals gård i nuvarande utförande byggdes 1934-35 som bostad för justitierådet Birger Wedberg genom en omfattande om- och tillbyggnad av ett hus som ursprungligen utgjorde lantbruksgården Bodals mangårdsbyggnad. Byggnaden från 1935 har av John Mattson Fastighets AB renoverats och integrerats som en del av Carl Malmstensskolans lokaler som färdigställdes i september 2009.

Vid byggstarten i maj 2008 kungjordes att byggherren John Mattson Fastighets AB, som kommer att äga och förvalta lokalerna, instiftat John Mattsons minnesfond för skolan. Stiftelsen ska dela ut stipendier och främja utbildning och konstnärligt utvecklingsarbete genom att ge bidrag för att skapa ett vetenskapligt bibliotek på skolan, liksom att delfinansiera en professur.

Den nya skolbyggnaden togs i bruk i september 2009. Invigningen skedde den 18 september 2009 i närvaro av rektorn för Linköpings universitet Mille Millnert, kronprinsessan Victoria, Lidingös kommunalråd Paul Lindquist samt representanter för byggherren John Mattson. I samband med invigningen fick kronprinsessan Victoria och Mille Millnert var sitt exklusivt glasfat av Lidingö stad, skapat av Lidingökonstnären Jonas Torstensson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]