Carsten Peterson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carsten Peterson
Född4 oktober 1945 (73 år)
Bosatt iLund, Sverige
ForskningsområdeBeräkningsbiologi
Biologisk fysik
InstitutionerLunds universitet
Stanford University
Nordita
DoktorsavhandlingPhenomenological investigations in hadron physics with emphasis on quark structure (1977)
Nämnvärda priserEdlundska priset (2003)
Göran Gustafsson-priset (1991)

Carsten Peterson, född 1945, är en svensk teoretisk fysiker och professor vid Lunds universitet. Hans nuvarande forskningsinriktning är beräkningsbiologi.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Peterson disputerade 1977 i teoretisk fysik vid Lunds universitet.[1] Han var därefter postdoc vid NORDITA i Köpenhamn 1978-1979 och vid Stanford University 1980-1982 innan han återkom till Lund, där han sedan dess varit verksam, med undantag för åren 1986-1988, då han tjänstledig från Lund var "senior scientist" vid Microelectronics and Computer Corporation i Austin, Texas. Peterson är professor i teoretisk fysik och invaldes 2006 som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. [2]

Hans forskningsområde var inledningsvis teoretisk partikelfysik och statistisk mekanik, men övergick i slutet på 1980-talet till utveckling av algoritmer för mönsterigenkänning, bildbehandling och för svåra optimeringsproblem. Framförallt avbildade han de senare på så kallade spinnsystem inom fysiken – ett ämne som nyligen aktualiserats i samband med så kallade kvantdatorer. När det gäller mönsterigenkänning bidrog han tidigt med en inlärningsalgoritm för neurala nätverk – medelfältsmetoden. Denna var relevant för de första stegen inom “Deep Learning”. Hans forskargrupp i Lund blev något av pionjärer när det gäller kliniska förutsägelsemodeller. Senare har han mestadels forskat i gränsområdet mellan fysik och biologi med fokus på biomarkörer för svåra sjukdomar och genreglering – det senare ofta med ett nätverksperspektiv och mekanistiska angreppsmetoder. Hans nuvarande intresse är att med teoretisk modellering undersöka villkor för hur och när stamceller övergår till mogna celler. Peterson lägger stor vikt vid att närhelst möjligt konfrontera sina teoretiska resultat med verkligheten.

I takt med sin utvidgning av intresse bortom den mer konventionella fysiken var han pionjär med att skapa en forskningsavdelning för komplexa system 1989, som senare övergick till beräkningsbiologi 2000.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • 2014 – Pris för Framstående Tvärvetenskap från Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala
  • 2003 – Edlundska priset från Kungliga Vetenskapsakademien
  • 1991 – Göran Gustafssonpriset från Kungliga Vetenskapsakademien

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peterson, Carsten (1977) (på eng). Phenomenological investigations in hadron physics with emphasis on quark structure. Lund. Libris 138995 
  2. ^ Kungl. Vetenskapsakademien: Nya ledamöter invalda i akademien, pressmeddelande 2006-11-13

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]