Casal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Metalurgia Casal var en av de största tillverkarna av motorcyklar i Portugal, grundad i Aveiro 1953. Bland dess första produkter fanns jordbruksmotorer. Företagsledaren João Casal träffade vid en mässa i Hannover i början på 60-talet representanter för Zündapp och började därefter bygga mopeder med Zündappmotorer, dock endast för förproduktion och testverksamhet. Från 1966 tillverkade han en egen motor, Casal-motorn, som är en modifierad kopia av Zündapp-motorn och som kom att byggas i en mängd varianter. Första egna modellen var den fyrväxlade 50 cc skotern Casal S170 Carina. Sedan expanderade Casal tillverkningen även till vanliga mopeder och motorcyklar. Den första hette K181 och var precis som Carina på 50 cc. I början på 70-talet började Casal också exportera sina produkter. Men planerade också biltillverkning, men av detta blev intet. Men i takt med den ökade köpkraften i hemlandet Portugal, som förstås var den viktigaste marknaden, avtog försäljningen av moped/mc till förmån för nya bilar och konkursen var ett faktum i februari år 2000. I samband med detta förstördes tyvärr stora delar av arkivet, varför uppgifterna om märket är lite knapphändiga. Bolaget fungerar idag som representant åt Suzuki i Portugal och lokalerna inrymmer andra verksamheter idag.

I Sverige såldes modellerna K190 och K190 Sport, båda fyrväxlade, mellan 1975 och 1986. Dessa var exportmodeller som i grunden baserades på Casal K181 och skillnaden dem emellan var att sport hade sportigare utseende, kraftigare bromsar och riktig instrumentpanel med varvräknare och varningslampor. Svenska motorn, typ M150SW, var en fyrväxlad Casalmotor men med cylinder från en femväxlad, strypt givetvis. Förgasaren, Bing 1/9/53, var unik för Sverige, och tändningen var från Bosch och elsystemet hade batteri till blinkers, bromsljus och tuta. Tillgängliga färger för såväl sport som standard var röd, blå och guld. Senare utföranden av sportmodellen hade även silvermetallic som färgtillval.

I slutet på 70-talet hade svensk polis synpunkter på att Casal-mopederna gick väldigt fort, vilket resulterade i att en kraftigare svensk strypning infördes på 1979 års modell, innehållande bl a ny cylinder och smalare avgasrör. I övrigt var modellerna i stort sett oförändrade, men tank- och sidokåpsdekalerna förändrades genom åren.

Svensk importör var Svenska Cykelfabriken i Lomma och mopeden såldes av OK-mackarna runt om i landet. När den kom till Sverige 1975 kostade den 3 685 kr och då ingick ett extra lås, en förarkurs samt en hjälm (hjälmlagen hade just införts i Sverige då). Modernt utseende, starkt försäljningsnät och lågt pris är nog förklaringarna till att Casal snabbt blev populära i Sverige och enligt uppgift på en portugisisk hemsida såldes ca 8 000 mopeder i Sverige. De flesta lär ha sålts på 70-talet, innan japanerna tog över svenska mopedmarknaden, vilket egentligen är lite lustigt, för man ser mycket tydligt att Yamaha sneglat på Casal när man konstruerade sin FS1. Likheterna, förutom motorn, är slående.

Ganska många Casal finns kvar idag i Sverige och glädjer sina ägare som veteran- och hobbyfordon. Motorn kan fås att gå som "ett skållat troll" och är därför populär bland mopedtrimmare. Firman Addemoto i Lund har ett reservdelslager.

En Casalmoped har en central roll i filmen Jönssonligan och Dynamit-Harry daterad 1982. Mopeden används som lockbete och körs utan ljuddämpare för att avleda polisen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Robert M. Croucher, "The Observer Book of Motorcycles", Warne, London (1980)