Cashew

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cashew
Anacardium occidentale - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-010.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kinesträdordningen
Sapindales
Familj Sumakväxter
Anacardiaceae
Släkte Anacardium
Art Cashew
A. occidentale
Vetenskapligt namn
§ Anacardium occidentale
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Cashew, kasju[1] eller acajou (Anacardium occidentale) är ett träd i familjen sumakväxter. Växten kommer ursprungligen från nordöstra Brasilien där den på portugisiska heter cajueiro (trädet) eller caju (frukten). På svenska kallas trädet också acajouträd eller kasjuträd. Numera är det vanligt att cashew odlas för sin frukt och sina nötter i tropiska områden, där det är varmt och fuktigt.

Mogna cashewfrukter
Saltade cashewnötter
Cashewträd

Vad som ser ut som en frukt i cashewn är en oval eller päronformad falsk frukt. Denna kallas cashewäpple och är som mogen gul och/eller röd och mellan 5 och 11 centimeter lång. Även om skenfrukten kallas "äpple" liknar den faktiskt mest en paprika. Trädets äkta frukt är en njurformad stenfrukt som växer under den falska frukten. Inuti den äkta frukten finns ett enda frö, cashewnöten. Botaniskt sett är det ett frö, men som livsmedel kallas den nöt. Fröet är omgivet av ett dubbelt skal.

Fröet innehåller en etsande olja som måste avlägsnas innan det kan ätas. I småjordbruket bränns denna bort genom att fröna rostas över öppen eld medan livsmedelsindustrin använder vattenånga.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Cashewnöten (el. kasjunöten) används både som tilltugg och som ingrediens i matlagning. Nöten förekommer ofta i kinesisk och thailändsk mat och i Indien utgör den bas i såser som shahi korma. Cashewfruktjuice är populär i Brasilien och i Goa i Indien är den en ingrediens i alkoholdrycken Feni.

Cashew används också i den medicinska industrin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ cashewnöt i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 8 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]