Hoppa till innehållet

Castle (TV-serie)

Från Wikipedia
Castle
OriginaltitelCastle
GenreDrama
komedi
Skapad avAndrew W. Marlowe
MedverkandeNathan Fillion
Stana Katic
Susan Sullivan
Ruben Santiago-Hudson
Molly Quinn
Jon Huertas
Tamala Jones
Seamus Dever
Penny Johnson Jerald
Antal avsnitt173
Längd (per avsnitt)43
Antal säsonger8
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagABC Studios
Beacon Pictures
Experimental Pictures
Exekutiv producentAndrew W. Marlowe
Rob Bowman
Barry Schindel
InspelningsplatsLos Angeles
New York
Sändning
OriginalkanalABC
Originalvisning2009-2016
Bildformat480i (SDTV)
720p (HDTV)
StatusAvslutad
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Castle är en amerikansk TV-serie producerad av företaget ABC. Skaparen av programmet är Andrew W. Marlowe. Serien följer samarbetet och förhållandet mellan författaren Richard Castle (Nathan Fillion) och polisen Kate Beckett (Stana Katic). Serien är en komedi- och kriminalserie. Serien sändes i åtta säsonger.[1]

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien följer polisen och mordutredaren Kate Beckett och kriminalförfattaren Richard Castle. De två möts för första gången när Beckett utreder ett antal mord som har iscensatts till att likna morden i Castles böcker. Eftersom mycket tyder på att förövaren är ett Castle-fan får Castle möjlighet att hjälpa polisen i dess utredning. När fallet är löst får Castle idén att han ska basera sin nästa romanfigur på Beckett. För att kunna göra detta behöver han göra research, och tack vare sin vänskap med borgmästaren får han tillåtelse att följa med henne till brottsplatser och ta del av detaljer i utredningar. Beckett är till en början kritisk till det hela, men hon har inget val än att göra som polischefen säger (som gör som borgmästaren säger). Efter ett tag börjar hon dock inse fördelarna med att ha Castle med, inte minst på grund av hans fantasi, som gör att han ser till det som är mindre uppenbart, och hans förmåga att förstå människors motiv till handlingar. Serien fokuserar mestadels på detektivarbetet som Castle och Beckett utför, samt relationen dem emellan. Man får också följa Castles mor, som är skådespelare och bor hos honom, och hans tonårsdotter. Deras vardagliga bekymmer ger ofta en ledtråd när Castle och Beckett har svårt att lösa ett fall, eller när de tror sig ha löst det. Andra återkommande roller är poliserna Esposito och Ryan, samt obducenten Lanie.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

Första säsongen började sändas i mars 2009.

DVD[redigera | redigera wikitext]

Säsong Episoder Utgivningsdatum
Region 1 Region 2 Sverige Region 4
Säsong 1 10 22 september 2009 6 maj 2010 (Tyskland) 4 april 2012 10 mars 2010
Säsong 2 24 21 september 2010 24 mars 2011 (Tyskland) 8 augusti 2012 1 december 2010
Säsong 3 24 20 september 2011 24 november 2012 (Frankrike) 13 mars 2013 12 oktober 2011
Säsong 4 23 11 september 2012 5 december 2012 (Tyskland) 9 oktober 2013 14 november 2012
Säsong 5 24 10 september 2013 11 november 2013 15 januari 2014 6 november 2013
Säsong 6 23 16 september 2014 17 november 2014 10 december 2014 12 november 2014
Säsong 7 23 1 september 2015 16 november 2015 16 november 2015 11 november 2015

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

 • Richard Castle (Nathan Fillion) - En kriminalromanförfattare som skrivit många bästsäljare. När han träffar Beckett håller han på att lansera sin senaste bok, i vilken han har 'dödat' sin huvudperson Derrick Storm (som han tyckte började bli förutsägbar). Castle är alltså på jakt efter något nytt att skriva om, och när han träffar Kate Beckett ser han henne som sin nya inspirationskälla. Deras arbetsförhållande utvecklas med tiden till ett kärleksförhållande. Castle är god vän med den fiktiva borgmästaren och många andra välkända profiler, bland annat riktiga författare som emellanåt gästspelar i serien.
 • Kate Beckett (Stana Katic) - En duktig och ambitiös polis och mordutredare som är känd för att hon intresserar sig för annorlunda mordfall. Hon blev polis eftersom hennes mors mördare aldrig hittades. Första året som polis var hon fast besluten att hitta sin mors mördare och var kvar på polisstationen när hon inte var i tjänst i detta syfte. Vänner hjälpte henne att tillfälligt lämna det bakom sig eftersom hennes besatthet blev för mycket för henne att hantera. Fallet blev dock återigen aktuellt då nya bevis hittades. Hennes mammas mord är en genomgående handling i serien. I sista avsnittet av säsong 4 erkände Beckett sina känslor för Castle, de två har sedan dess varit i ett "relativt" stabilt förhållande. Hon är inspirationen för Castles karaktär Nikki Heat i romanerna Heat Wave, Naked Heat, Heat Rises, Frozen Heat och Deadly Heat.
 • Javier Esposito (Jon Huertas) - Polis, partner och mycket god vän till Ryan. Har sedan säsong 3 varit i ett av och på förhållande med obducenten Lanie Parish.
 • Kevin Ryan (Seamus Dever) - Polis, partner till Esposito. Gift med Jenny O'Malley, tillsammans väntar de sitt första barn. Ryan var tidigare "undercover" i den Irländska maffian i New York City.
 • Lanie Parish (Tamala Jones) - Obducent och god vän till Beckett. Hon är en av de få som Beckett kan tala avslappnat med. Lanie ser gnistan mellan Castle och Beckett och uppmuntrar henne att våga ta deras relation längre fram. Har ett av och på förhållande med Esposito.
 • Roy Montgomery (Ruben Santiago-Hudson) (Säsong 1-3) - Polischef. Låter Castle stanna kvar med Beckett eftersom han märker att deras samarbete är till nytta. Blev i sista avsnittet av säsong 3 skjuten och dog. Det kom fram att han var inblandad i Becketts mammas mord.
 • Alexis Castle (Molly C. Quinn) - Castles tonåriga och ordentliga dotter. I vissa fall är hon mer mogen än sin far, men vänder sig ofta till honom om råd i livets alla faser.
 • Martha Rodgers (Susan Sullivan) - Richard Castles mor. En före detta Broadway-skådespelerska. Hon bor hos Castle bland annat på grund av att en tidigare fästman stack med alla hennes tillgångar.
 • Victoria Gates (Penny Johnson Jerald) - Tar i fjärde säsongen över rollen som den nya mycket stränga polischefen, som inte är alltför förtjust i Castle.

Återkommande roller[redigera | redigera wikitext]

 • Dr. Sidney Perlmutter (Arye Gross) – En obducent som ibland jobbar med Beckett.
 • Jenny O'Malley (Juliana Dever) – Ryans flickvän och senare fru.
 • Tom Demming (Michael Trucco) – Polis som Beckett har en tillfällig relation med.
 • Gina Cowell (Monet Mazur) – Castles bokförläggare och ex-fru.
 • Dr. Josh Davidson (Victor Webster) – Hjärtkirurg och Beckets pojkvän under säsong 3.
 • Ashley (Ken Baumann) – Alexis pojkvän under säsong 3.

Författarna Stephen J. Cannell, James Patterson, Dennis Lehane och Michael Connelly har gästspelat som sig själva under seriens gång. De spelar poker med Castle och ger varandra råd om skrivande och relationer. Den 30 september 2010 dog Stephen J Cannell på riktigt, i serien låter karaktärerna därför en stol vid pokerbordet vara tom i ett år framåt till hans minne.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Castle (TV series), 15 juni 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]