Castle Bravo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världsarv
Castle Bravo, plats för kärnvapenprovsprängning
Bikiniatollen
Geografiskt läge
Koordinater11°41′36.7″N 165°16′14″Ö / 11.693528°N 165.27056°Ö / 11.693528; 165.27056
LandMarshallöarna Marshallöarna
Region*Asien och Oceanien
Data
TypKulturarv
Kriterieriv, vi
Referens1339
Historik
Världsarv sedan2010  (34:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Castle Bravo var kodnamnet för USA:s provsprängning av den (oavsiktligt) största vätebomb amerikaner detonerade ovan jord. Bomben detonerades den 1 mars 1954Bikiniatollen, Marshallöarna som en del av Operation Castle, en längre rad tester av olika kärnvapen. Bombens radioaktiva nedfall orsakade flera fall av förgiftningar, bland annat av besättningen på den japanska fiskebåten Daigo Fukuryū Maru.

The Shrimp

Castle Bravo blev på grund av en felkalkylering vid konstruktionen det kraftfullaste kärnvapen som detonerats av USA. Bomben utvecklade en sprängkraft cirka 2,5 gånger den uppskattade. Med en sprängverkan på 15,4 megaton var Castle Bravo cirka 1 200 gånger kraftfullare än atombomberna som fälldes över Hiroshima och Nagasaki.

Bombkonstruktionen, kallad The Shrimp ("räkan", pga. de böjda rörledningarna från bombskalets ena ände), var den första amerikanska vätebomben med fast fusionsbränsle, till skillnad från Ivy Mike som använde väteisotopen deuterium i flytande, nedkyld form som fusionsbränsle. Misstaget låg i den fysiska konstruktionen. Istället för deuterium använde man en förening i fast form, mellan litium och deuterium, litiumdeuterid. Litiumisotopen 6litium har tre protoner, tre neutroner i atomkärnan. När 6Li träffas av neutroner bildas väteisotopen tritium (3H), bränslet i en vätebomb. 6Li var svårt att få tag på i ren form, så det litium man använde innehöll 70 % 7litium (fyra neutroner). Denna litiumisotop troddes inte kunna genomgå samma reaktion som 6Li, men i explosionen tappade 7Li en av sina neutroner, blev 6Li, som i sin tur bildade ännu mer tritium. Bomben blev därför nästan tre gånger starkare än planerat.

Kratern syns fortfarande på satellitfoto av Bikini-atollens nordvästra hörn.

Den största vätebomben, och den största kärnvapenexplosionen hittills på jorden, blev Tsar Bomba på 50 megaton. Den provades av SovjetunionenNovaja Zemlja år 1961.