Catalent

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Catalent Inc.
Org.nrNYSE: CTLT
TypBörsnoterat aktiebolag
SäteUSA Somerset, New Jersey
BranschLäkemedelsindustri
Antal anställda14 000 (2019)[1]
Historia
Grundat2007
GrundareBlackstone Group
Ekonomi
Omsättning273,9 miljoner US dollar (2019)[1]

Catalent Inc. är ett amerikanskt läkemedelsföretag med huvudkontor i Somerset i New Jersey i USA. Det är en kontraktstillverkare, som bland annat har kontrakt med vaccintillverkaren Moderna om att förpacka och distribuera Modernas Covid-19-vaccin mRNA-1273.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Catalent har sina rötter i företaget Gelatin Products Company som Robert P Scherer grundade 1933 i Detroit i Michigan för att exploatera sin uppfinning från 1931 av gelatinkapslar för läkemedel och liknande, namnändrat 1947 till RP Scherer Corporation. Scherer köptes 1998 av Cardinal Health, Inc..

Catalent som företag bildades 2007, efter det att det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone Group köpt ut läkemedelsdelen i Cardinal Health och av denna bildat "Cardinal Health Solutions". Detta företag har därefter utökats med bland andra läkemedelsföretag och börsintroducerades 2014 på New York-börsen.

Covid-19-pandemin[redigera | redigera wikitext]

År 2020 har Catalent i samarbete med bland andra Pfizer, Johnson & Johnson, Astra Zeneca och Moderna utökat tillverknings- och förpackningskapaciteten för coronavaccinkandidater, bland annat i sina fabriker i Harmans i Maryland[2] och i St. Petersburg[3] i Florida i USA. Modernas coronavaccin tillverkas i USA i Catalents fabrik i Bloomington i Indiana.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]