Catch and release

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen från 2006, se Catch and Release (film).

Catch and release är en fisketerm inlånad från engelskan som ungefär betyder fånga och släppa tillbaka. Fiskemetoden används inom sportfisket och syftar till bevarande av fiskepopulationer. Efter fångst krokas fisken av och återförs till vattnet. Ofta görs en snabb mätning och vägning av fisken. Med hjälp av hullingfria krokar är det i många fall möjligt att släppa fisken utan att ta bort den ur vattnet (en slak lina är ofta tillräcklig).

I Tyskland och Schweiz är fångst och frisläppning av fisk förbjuden[1]. I Tyskland anges i Djurskyddslagen[2] att "ingen får orsaka smärta, lidande eller skador på djur utan goda skäl". Detta lämnar ingen rättslig rätt till fångst och släppning på grund av sin brist på "goda skäl" och därmed är personligt fiske endast tillåtet i syfte att använda den fångade fisken som livsmedel. Dessutom är det emot lagen att släppa tillbaka fisk i vattnet om de överstiger minimikrav och inte är av skyddad art eller under säsong då fiske inte är tillåtet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Swiss Law to Ban Catch & Release Fishing” (på en). Outdoor Life. https://www.outdoorlife.com/blogs/newshound/2008/05/swiss-law-ban-catch-release-fishing. Läst 16 september 2018. 
  2. ^ ”Germany - Cruelty - German Animal Welfare Act | Animal Legal & Historical Center” (på en). www.animallaw.info. https://www.animallaw.info/statute/germany-cruelty-german-animal-welfare-act. Läst 16 september 2018. 

Se även[redigera | redigera wikitext]