Catherine (datorspel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Catherine
Originaltitelキャサリン
År2011
UtvecklareAtlus (P Studio)
UtgivareAtlus
Deep Silver (Europa)
GenreActionäventyr
Plattformsspel
Pusselspel
Survival Horror
PerspektivTredje person
Antal spelareSingleplayer
Multiplayer
FormatPlaystation 3
Xbox 360
SpelmotorGamebryo
MedieformatBlu-ray Disc
DVD-ROM
Nedladdning
Arbetslag
RegissörKatsura Hashino
ProducentKatsura Hashino
SpeldesignKazuhisa Wada
SpelfigursdesignShigenori Soejima
MusikShoji Meguro
Kenichi Tsuchiya
Atsushi Kitajoh
GrafikdesignShigenori Soejima
ProgrammeringYujiro Kosaka
Distribution
Europa28 oktober 2011
Japan17 februari 2011
USA26 juli 2011
Åldersrekommendation
CEROC
ESRBM
Datorspelsportalen

Catherine (キャサリン, Kyasarin?) är ett skräckpussel-spel som utvecklades av Atlus-studion P Studio, och gavs ut av Atlus till spelkonsolerna Playstation 3 och Xbox 360. Spelet berättas i huvudsak genom animerade mellansekvenser som Studio 4°C står för.

Spelmekanik[redigera | redigera wikitext]

I Catherine antar man rollen av den 32-åriga Vincent och de händelser som börjar ske när han stiftar bekantskap med den mystiska kvinnan Catherine. Vincent upplever mardrömmar där ett fall innebär döden och han måste därför klättra upp för ett ständigt fallande torn av block. I huvudläget; Golden Playhouse, följer man Vincent på hans psykedeliska resa. Spelet skiftar mellan sektioner som utspelar sig på dagen och de som utspelar sig under natten. Under dagen försöker Vincent att balansera sitt förhållande till de två kvinnorna, Catherine och Katherine. Mest speltid spenderas på baren Stray Sheep där man kan kolla SMS på Vincents telefon, prata med sina kompisar och andra gäster eller spela arkadspelet "Rapunzel". En jukebox finns också tillgänglig och den fylls med fler sånger under spelets gång. Däribland stycken från Atlus tidigare spel, exempelvis från Persona-serien.

Under natten upplever Vincent sina mardrömmar. Här representeras andra människor i samma dröm som får och Vincent måste klättra uppför ett torn vars block ständigt faller bort. För att nå säkerheten uppe på toppen måste spelaren dra, knuffa och klättra upp för blocken, samtidigt som man undviker faror såsom spik- och isfällor. Genom att klättra uppåt flera våningar i raskt takt erhåller man extrapoäng och i slutet av banan graderas man efter sin prestation. Varje nivå är uppdelad i enskilda banor, som avslutas med ett bossliknande möte med ett monster som jagar spelaren upp för tornet. Om monstret hinner ikapp Vincent eller om han faller av blocken är spelet över och man får försöka igen. Man har ett begränsat antal försök på sig, men genom att plocka upp kuddar som är utspridda i tornet kan man tjäna extra försök. Det finns också andra föremål att samla för att framfarten upp för tornet ska bli lättare. Mellan de olika banorna kan man prata med de andra fåren som är strandsatta i drömmen och få tips eller spendera pengar på föremål.

Genom spelet får man också chans att svara på frågor av olika slag som påverkar hur spelets framtida historia kommer berättas. Det kan variera från att vara faktiska frågor, till att ta i beaktande huruvida man väljer att svara på ett SMS-meddelanden Vincent får på sin mobil. Spelet erbjuder därför flera olika slut beroende på vilka val som görs. Slutligen finns spelläget "Babel Mode" där två spelare kan välja att spela med eller mot varandra.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Vincent Brooks (ヴィンセント・ブルックス Vinsento Burukkusu?)

Vincent är spelets huvudperson. Han är en 32-årig systemingenjör utan några större hopp eller ambitioner inför framtiden. Han känner sig manad att gifta sig med Katherine, men helst vill han fortsätta att leva ut sina enkla dagar i frihet. Hans liv förändras när man möter Catherine, en mystisk och vacker kvinna, på en bar. Drömmar och verklighet börjar smälta samman och han blir fångad i en värld som existerar i hans egna mardrömmar.

Catherine (キャサリン Kyasarin?)

Catherine är en mystisk 22-årig kvinna med ett charmerande ansikte och en "välproportionerad" kropp. Hon har en särskild air omkring sig, vilket visar sig vara Vincents typ och de två tillbringar en natt tillsammans efter att hon förfört honom. Hennes bekymmerslösa uppträdande börjar rycka och dra i Vincents liv. Det är efter att Vincent mött Catherine som han börjar få sina mardrömmar. Catherine är omslagsflicka på Playstation 3-versionens spelfodral.

Katherine McBride (キャザリン・マクブライド Kyasarin Makuburaido?)

Katherine är en 32-årig högre anställd vid en kostymföretag. Hon och Vincent är från samma stad och var klasskamrater under skoltiden. Efter ett chansartat möte under en klassträff tog deras relation sin början. Katherine föreslår giftermål, men Vincent känner sig inte redo för det än. Hon är tydligen gravid med Vincents barn. Katherine är omslagsflicka på Xbox 360-versionens spelfodral.

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Japansk röst Engelsk röst
Vincent Brooks Kōichi Yamadera Troy Baker
Catherine Miyuki Sawashiro Laura Bailey
Katherine McBride Kotono Mitsuishi Michelle Ruff
Orlando Haddick Hiroaki Hirata Liam O'Brien
Jonathan "Jonny" Ariga Takehito Koyasu Travis Willingham
Tobias "Toby" Nebbins Kishō Taniyama Yuri Lowenthal
Erica Anderson Junko Minagawa Erin Fitzgerald
Thomas "Boss" Mutton Norio Wakamoto Kirk Thornton
Astaroth Junko Minagawa Yuri Lowenthal
Trisha (Rue Ishida) Junko Minagawa Erin Fitzgerald
Nergal - Jamieson Price

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]