Catherine Booth

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Catherine Booth
Staty över Catherine Booth.

Catherine Booth, född Mumford 17 januari 1829 i Ashbourne i Derbyshire, död 4 oktober 1890 i Clacton-on-Sea i Essex, var från 1855 gift med metodistpastorn William Booth som senare blev Frälsningsarméns grundare. Hon stödde sin man i arbetet med Frälsningsarmén och var en god predikant och kallas ofta för "Frälsningsarméns moder".

Catherine Booth växte upp i ett metodisthem av medelklassen, fick en ordentlig uppfostran och genomgick metodistisk omvändelse. 1852 träffade hon William Booth, och förlovade sig med denne samma år. 1860 började hon att predika och var därefter sin mans ständige kamrat och medarbetare. Hon har kallats "Frälsningsarméns moder", genom sina insatser som predikant och teolog, där hon i många avseenden överglänste sin make. Hon var bildad för att vara kvinna på sin tid, och läste t.ex. Joseph Butlers teologiska verk The analogy of religion (1736).

Av hennes talrika skrifter, som till stora delar är tryckta predikningar, märks bland annat de till svensk översatta Praktisk kristendom (1884), Qvinnans rätt att predika evangelium (1885), Angripande kristendom (1890), Lif och död (1904), samt Gudaktighet (1905). Hennes skrifter har lästs flitigt inom helgelserörelsen, och är översatta till manga språk.

Tillsammans med William Booth fick hon åtta barn:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]