Cats Falck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cats Falck
Född Maureen Cathryn Harriet Falck
11 juli 1953
Enskede, Stockholms kommun
Död 19 november 1984 (31 år)
Hammarbyleden, Stockholms kommun
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Journalist

Maureen Cathryn Harriet "Cats" Falck, född 11 juli 1953 i Enskede, död förmodligen 19 november 1984[1] i Hammarbyleden, var en svensk TV-journalist som arbetade för TV-programmet Rapport när hon försvann i november 1984.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Cats Falck och en väninna, Lena Gräns (född 1952), påträffades den 29 maj 1985 i en uppochnedvänd bil vid kajplats 310 i Hammarbykanalen.[2] De ansågs ha dött i en olycka. Falck och Gräns sågs sista gången i livet vid 21.30-tiden den 18 november 1984 när de lämnade, den sedan dess nedlagda, restaurangen Öhrns Hörn vid korsningen FolkungagatanBorgmästargatanSödermalm i Stockholm.[3]

I september 2003 kom nya uppgifter som, enligt ett reportage i Berliner Zeitung, gjorde gällande att Cats Falck mördades av den östtyska säkerhetstjänsten Stasi på uppdrag av den högsta statsledningen i DDR, eftersom hon kommit smuggling av vapen från Sverige till Östtyskland på spåren. Falck arbetade på SVT:s Rapport och hade kommit över uppgifter om smuggling av teknologi och vapen från Sverige till DDR, bland annat via hamnen i Rostock. Detta ansågs av många utgöra tillräckligt motiv för DDR att vilja röja henne ur vägen.

Enligt en teori ska Falck och hennes väninna ha förgiftats på en restaurang i Stockholm. Giftet ska ha förlamat de bägge kvinnorna, som därefter placerats i Gräns bil. Bilen ska sedan ha puttats i Hammarbykanalen i Stockholm den 19 november 1984.[4] Deras kroppar anträffades först den 29 maj 1985. Men det kan även ha varit troligt att de omkom i en bilolycka då Cats Falck råkade köra över kajkanten. Ett antal märkliga omständigheter omgärdar Falcks död. Den Renault 12 TL, som hon och Lena Gräns hittades i, tillhörde Gräns, men det var Falck, en mycket ovan bilförare, som satt vid ratten. Hon var iförd högklackade skor. Tidigare under kvällen hade vittnen sett de båda kvinnorna dela en flaska vin på en restaurang i Stockholm. Att Cats Falck skulle köra någon annans bil i ett hamnområde som vid den tiden var mörkt och ogästvänligt, iförd högklackat och med vin i kroppen, ansågs av hennes vänner som fullständigt omöjligt.

Den 31 maj 1985 företogs obduktionen av de båda kvinnornas kroppar. Överläkare Milan Valverius fann bland annat en liter klar rosafärgad vätska i Falcks lungor, och även hos Gräns.[5] Obduktionsassistenten Gerth Winterhagen slogs av hur "prydligt fastspända" kvinnorna satt i bilen. Han fann det även märkligt att kropparna inte uppvisar några avvärjningsskador. Det borde ha uppstått blessyrer, när de försökte ta sig ur bilen.[5] Valverius konstaterade att dödsorsaken ej entydigt kan fastställas, "men intet motsäger antagandet att den var drunkning".[5] Cats Falcks begravning ägde rum i Heliga korsets kapell den 14 juni 1985.[6]

I ett TV-reportage gjordes en tämligen grundlig genomgång av händelsen med ett flertal intervjuer med svensk och tysk polis och även före detta Stasi-medarbetare och -ansvariga. Tyskarna avfärdade teorin om mord och svenska polisens utredare konstaterade bland annat kraftiga skador på fälgarna. Väderleksförhållandena vid tidpunkten har beskrivits som halka, vilket ansågs visa att bilen med kropparna inte kunde ha dumpats. Den kördes i hög fart mot kranrälsen vid hamnkanten och sedan ned i det kalla vattnet. Ingen av dem kunde ta sig ut.

Dokumentärredaktionen hos Sveriges Radio P1 har gjort en grundlig genomgång av fallet i programmet Scoopet som försvann, sänt i P1 den 6 november 2005.[7] Enligt Christoph Andersson hade Falck granskat exporten av isostatiska pressar till Östtyskland och det Stasi-kontrollerade företaget AHB Elektronik Export-Import.[8]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Begravningsbyrån fastställde Falcks dödsdag till den 29 maj 1985. Andersson 2013, s. 131
  2. ^ DN (25 september 2003). ”Cats Falck-fallet”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/sverige/cats-falck-fallet. Läst 15 december 2014. 
  3. ^ Andersson, Bo G (1 juni 1997). ”"Stasi mördade kvinnorna"”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/sverige/stasi-mordade-kvinnorna. Läst 20 januari 2008. 
  4. ^ Andersson 2013, s. 179
  5. ^ [a b c] Andersson 2013, s. 129
  6. ^ Andersson 2013, s. 130
  7. ^ ”Scoopet som försvann”. Sveriges Radio P1. 6 november 2005. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=495171. 
  8. ^ Andersson 2013, s. 171

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]