Cayetano Ripoll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cayetano Ripoll, född 1778 i Solsona, död den 26 juli 1826 i Valencia, var en spansk kättare, den sista person som avrättades av den Spanska inkvisitionen.

Ripoll var en fattig skolmagister i Valencia. Han deltog i kriget mot Frankrike och tillbringade en tid som krigsfånge i Frankrike, där han blev anhängare till deismen. Vid sin återkomst till Spanien började han sprida sina åsikter till sina elever i egenskap av magister. Detta ledde till att han arresterades och anklagades för kätteri år 1824. Han ställdes inför inkvisitionen efter två år i fängelse och dömdes skyldig till att ha talat om sina deistiska åsikter. Kyrkan rekommenderade att han skulle avrättas genom att brännas på bål. De sekulära myndigheterna valde dock att använda hängning som metod. Detta upprörde en kyrkliga myndigheter, som placerade hans lik i en tunna målad med flammor och brände den, varefter de kastade kvarlevorna i floden.

Cayetano Ripoll var inte bara den sista person som avrättades dömd av Spanska inkvisitionen, utan också den sista person i Europa som avrättades för ett religiöst brott.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia