Cedric Diggory

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cedric Diggory
Harry Potter-rollfigur
Robert Pattinson Cropped.jpg
Robert Pattinson spelar Cedric Diggory
Första framträdande Harry Potter och fången från Azkaban
Senaste framträdande Harry Potter och fenixorden
Skådespelare Robert Pattinson
Svensk dubbning Andreas Rothlin Svensson
Anknytning
Lojalitet Hogwarts, Hufflepuff
Elevhem Hufflepuff
Information
Kön man
Hårfärg brun
Ögonfärg grå
Blod Renblod
Familj Amos Diggory (far)

Cedric Diggory är en fiktiv rollfigur i böckerna om Harry Potter.

Cedric tillhörde elevhemmet Hufflepuff där han var prefekt. Han var även kapten för deras quidditch-lag. Under sitt sista år blev han uttagen att delta i Den Magiska Trekampen där även Harry Potter deltog.

Under den första uppgiften fick han strida mot en svensk kortnosing och för att överlista den förvandlade han en sten till en labrador som skulle uppehålla draken. Taktiken var till en början lyckad, men efter en stund slutade draken att bry sig om hunden och brände Cedric på den högra sidan av ansiktet när han precis hade hunnit få tag på det gyllene ägget.

Inför den andra uppgiften fick han tipset av den falske Monsterögat Moody att ta ett bad med det gyllene ägget. Tack vare det kunde han lösa gåtan och förde vidare tipset till Harry. Nere i Svartsjön använde han en luftbubbleförtrollning för att kunna andas under vattnet och räddade då sin flickvän Cho Chang från Vattenfolket och fick 47 poäng.

Under den tredje uppgiften satt hans föräldrar i publiken och eftersom Harry och han låg på delad första plats gick de tillsammans in i labyrinten först. Där stötte han tidigt på en av Hagrids sprängstjärtsskrabbor men flydde ifrån den snabbt. När han därefter attackerades av Viktor Krum som var under en Imperiusförbannelse räddades han av Harry. Knappt några meter från pokalen attackerades han av en jättespindel men räddades igen av Harry. De bestämde att de skulle vinna turneringen tillsammans och tog pokalen samtidigt. Det visade sig att pokalen var en flyttnyckel som transporterade dem till kyrkogården i Little Hangleton där Cedric direkt dödades av Peter Pettigrew.

Cedric är son till Arthur Weasleys närmaste vän Amos Diggory som jobbar på Trolldomsministeriet. Cedric var under en tid tillsammans med Cho Chang och de gick på Julbalen tillsammans.