Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) är ett nationellt kompetenscentrum inom ANDT-området med uppdrag är att sprida kunskap om konsumtions- och skadeutvecklingen av alkohol och andra droger i samhället. Detta görs genom undersökningar, sammanställningar och forskning, men även via kunskapshöjande insatser, bland annat driver CAN ungdomswebbplatsen Drugsmart.com och ger ut tidskriften Alkohol & Narkotika.

Större återkommande nationella undersökningar är Skolelevers drogvanor, Monitormätningarna och Vanor och konsekvenser.

CAN är en del av civilsamhället med omkring 50 medlemsorganisationer. CAN:s styrelse utses av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte), Vetenskapsrådet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Årsmötet där medlemsorganisationerna finns representerade. Regeringen utser ordförande och vice ordförande.

Historik[redigera | redigera wikitext]

24-25 augusti 1901 bildades Centralförbundet för nykterhetsundervisning bland ungdomen på initiativ av folkskolläraren Johan Ahlén.[1][2] Organisationen kallades oftast Centralförbundet för nykterhetsundervisning (CFN) och förebilden var den engelska Band of Hope-rörelsen som hade fokus på nykterhetsundervisning i skolorna. 1906 startade CFN:s bibliotek sin verksamhet och 1907 började tidskriften Tirfing ges ut. 1970 ändrades namnet till Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

2018 stängde CAN:s bibliotek.[3]

Medlemsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ CAN:s historik, läst 2019-05-15
  2. ^ Nykterhetsrörelsen i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1914)
  3. ^ CAN:s bibliotek stänger för allmänheten, Accent 2018-10-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]