Centre Pompidou

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Centre Pompidou.

Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou är ett franskt nationalmuseum för samtidskonst, beläget i Paris 4:e arrondissement. Centre Pompidou benämns ofta av fransmännen som Beaubourg, vilket är namnet på kvarteret museet ligger i.

Museet[redigera | redigera wikitext]

Centre Pompidou öppnade 1977 på initiativ av den franske presidenten Georges Pompidou, och visar sedan dess upp de mest betydelsefulla verken ur den franska statens samlingar av konst från 1900-talet och framåt, och kompletterar därmed Musée d'Orsay och Louvren.

Förutom två våningar med den permanenta utställningen erbjuds ett antal tillfälliga utställningar av modern och nutida konst, en biograf för kvalitets- och konstfilm, en scen för dans och musik, butiker, en exklusiv restaurang och tillhörande café, samt ett stort referensbibliotek som i sig upptar två hela våningar.

År 2012 var Centre Pompidou det nionde mest besökta konstmuseet i världen, med 3,6 miljoner besökande.[1]

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

En arkitekttävling fick 681 inkomna förslag och vanns av Renzo Piano, Richard Rogers och Gianfranco Franchini.[2]. Arkitektfirman samarbetade med Arup and Partners.[3] Rör för ventilation, vatten- och elektricitetsförsörjning hade anbringats på byggnadens utsida och målats efter funktion (blått för luftintag, rött för människotransport, och så vidare). Byggnadens moderna utseende bröt starkt av mot de intilliggande äldre husen, ett faktum som uppskattades av somliga parisare men som ansågs skandalöst av en del.

Filial i Málaga[redigera | redigera wikitext]

Centre Pompidou Màlaga

Vid årsskiftet 2013/2014 träffades avtal mellan Centre Pompidou och Málaga stad om en filial i hamnområdet Muelle Uno i Málaga i Spanien.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Art Newspaper Exhibition & Museum Attendance Survey 2012
  2. ^ http://www.richardrogers.co.uk/render.aspx?siteID=1&navIDs=1,4,25,121
  3. ^ http://www.arup.com/Home/Projects/Sydney_Opera_House.aspx
  4. ^ Dagens Nyheter Kultur 23 januari 2014, sidan 12

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]