Ceratosaurider

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ceratosaurider
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Sen Jura - Tidig Krita, 155–112 Ma
Genyodectes saurus jaws.jpg
Fossila käkar från Genyodectes.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningOrnithoscelida
Ornithoscelida
UnderordningTheropoder
Theropoda
InfraordningCeratosaurier
Ceratosauria
FamiljCeratosauridae
Vetenskapligt namn
§ Ceratosauridae
AuktorMarsh, 1884
Släkten
Hitta fler artiklar om djur med

Ceratosauriderna (Ceratosauridae) var en familj av theropoda rovdinosaurier som tillhörde infraordningen Ceratosauria. Familjens typsläkte, Ceratosaurus, har påträffats i stenlager från Juraperioden i Nordamerika, Tanzania och Portugal samt släktet Genyodectes från tidig Krita i Argentina. Fossila ben och tänder som ej kan identifieras säkert men som troligen kommer från ceratosaurider har även hittats i stenlager från mitten av Jura på Madagaskar, sen Jura i Schweiz och tidig Krita i Uruguay.[1]

Beskrivning och paleobiologi[redigera | redigera wikitext]

Rekonstruktion av Ceratosaurus nasicornis.

På grund att Genyodectes har ytterest få kända bevarade kvarlevor är det svårt att med säkerhet skapa en beskrivning av familjen som helhet. Exempelvis kan de berömda hornen hos Ceratosaurus ha varit ett drag som enade hela gruppen eller något specifikt för Ceratosaurus, fossilen från Genyodectes bevarar inte den del av huvudet där de sitter hos Ceratosaurus. Även andra drag är svåra att applicera på hela gruppen, och fler och bättre fossil av andra ceratosaurider än Ceratosaurus krävs för att kunna säga någonting säkert.

Ceratosaurider har hittats i formationer såsom Morrisonformationen och Tendaguruformationen, platser där andra stora rovdinosaurier också levde. Då de levde i samma miljö som rovdjur såsom Allosaurus är det möjligt att de konkurrerat med dessa för att kunna dra nytta av bytesdjuren i området.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Soto, Matías; Perea, Daniel. ”[439:ACDTFT2.0.CO;2 A ceratosaurid (Dinosauria, Theropoda) from the Late jurassic–Early Cretaceous of Uruguay]”. Journal of Vertebrate Paleontology 28 (2): sid. 439–444. doi:10.1671/0272-4634(2008)28[439:ACDTFT]2.0.CO;2. ISSN 0272-4634. http://dx.doi.org/10.1671/0272-4634(2008)28[439:ACDTFT]2.0.CO;2. Läst 24 april 2017.